Éjszakai kijárási tilalom jön Hollandiában is

A koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében Hollandia éjszakai kijárási tilalmat kíván életbe léptetni már a hétvégétől. A kormány emellett azt javasolja, hogy az ország ne fogadja a Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából és a dél-amerikai kontinensről érkező repülőjáratokat – jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök szerdán.

A holland kormányfő közölte, a már szombaton vagy vasárnap életbe lépő kijárási tilalom a tervek szerint este fél kilenctől reggel négy óráig lesz érvényben. Megsértői 95 eurós pénzbüntetéssel lesznek sújthatók. A kijárási tilalom legalább február 9-ig maradna érvényben. A kijárási tilalom alól csak munkavégzés esetén lehet mentességet kapni. Szabadban külön háztartásból legfeljebb ketten tartózkodhatnak együtt – mondta. Kiemelte: minden országban, ahol kijárási tilalmat vezettek be, az intézkedés pozitív eredménnyel járt.

„A jelenlegi nemzetbiztonsági és közegészségügyi szempontból is kritikus pillanat. Most, hogy a koronavírusnak újabb mutációi jelentek meg és kezdtek terjedni, újra szigorítani kell az intézkedéseken, szakértőink ugyanis egy harmadik hullám veszélyére figyelmeztetnek, és ezt komolyan kell vennünk” – fogalmazott Rutte.
https://www.instagram.com/p/CKRXT4hJ4-N/

Az érkező repülőgépekre vonatkozó tilalom január 23-án, szombaton lépne hatályba. A tilalom azon országokból érkező járatokra lenne érvényes, amelyekben a vírus gyorsabban terjedő variánsai a leggyakoribbak. A vonatkozó országok listája bővíthető.

Mindenkinek, aki járványügyi szempontból nagy kockázatú országból érkezik Hollandiába, tesztkötelezettség mellett tíznapos karanténba kell vonulnia. A kormány továbbra sem tanácsolja a külföldi utazást, amennyiben azt rendkívüli körülmény nem indokolja. Rutte közölte azt is, hogy a kormány terveinek jóváhagyásához a parlament jóváhagyása is szükséges. A javaslatok csütörtökön kerülnek a parlament elé.

Az illetékes holland közegészségügyi hatóság szerdai adatai szerint az előző héthez képest a koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma 21 százalékkal csökkent, de a fertőzött esetek között egyre gyakoribb a vírus új mutációja. A holland virológusok arra figyelmeztettek, hogy a vírusmutációk márciusra uralkodó törzzsé válhatnak az országban. Ez megfelelő intézkedések hiányában újabb fertőzési hullámhoz, és az egészségügyet jelentősen terhelő állapotokhoz vezethet – hasonló okból vezetnek be újabb szigorításokat Németországban is.

Hollandiában az elmúlt 24 órában 4335 új fertőzéses esetet jegyeztek fel, 11 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel ezelőtt. A hét folyamán feljegyzett átlagos napi megbetegedések száma 5500 körül maradt. A járvány kezdete óta Hollandiában 940 033 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és 13 350 ember halt meg a szövődményekben.

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek