Újabb fordulatot vett a GameStop-őrület

Miután a Reddit felhasználók vásárlásai kiütöttek néhány alapkezelőt a Wall Streeten, újabb fordulatot vett a GameStop részvények őrült ralija. Ezúttal negatív hírek érkeztek.

Az amerikai fiatalok körében igen népszerű Robinhood kereskedési portál és az Interactive Brokers a piaci kilengések csillapítása érdekében korlátozásokat vezettek be azokra a részvényekre vonatkozóan, amelyek a leginkább érintettek az utóbbi napokban kibontakozott short-squeeze-ben.

Bizonyos esetekben a befektetőket már nem engedik új pozíciókat nyitni, csak a meglévő pozíciók zárása lehetséges, illetve megemelték a tőkekövetelményeket is bizonyos eszközökre – azaz csökkentették az igénybe vehető tőkeáttétel maximális mértékét.

Ezen túl a cég egyik nagytulajdonosa, a dél-koreai MUST vagyonkezelő, amely a részvények közel 5%-át birtokolta, bejelentette, hogy teljes egészében megvált részvénycsomagjától. Valószínűleg jól jártak az eladással, 2020. márciusában ugyanis 4,19 dolláros értékkel jelentették le tulajdonrészüket, ma pedig – még a kereskedési szigorítások bejelentése előtt 482 dolláron is járt a részvény.

Jól jellemzi a piac volatilitását, hogy ezután egészen 113 dollárra esett a részvény, jelenleg pedig 245 dolláron forog – mindezt egy napon belül.

Forrás: Marketwatch / CNBC / Bloomberg

 

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »