A britek már 5 millió oltásnál tartanak

A nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatairól szerdán közzétett napi összesítésben több mint 1800 haláleset szerepel, de az adat számos olyan halálozást is tartalmaz, amelyek korábban történtek. Az újonnan kiszűrt fertőzéses esetek száma ugyanakkor ismét jelentősen csökkent, a koronavírus elleni oltásból pedig már több mint ötmilliót beadtak az országban.

A Worldometers adatai, illetve a brit egészségügyi minisztérium szerda esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 38 905 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. A korábbi hetekben szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új esetet szűrtek ki. Szerda a negyedik olyan nap egymás után, amikor 40 ezernél kevesebb új koronavírus-fertőzést mutattak ki az elvégzett tesztek.

A szaktárca új adatosra szerint a szerdán zárult egy hétben 294 182 megbetegedést regisztráltak; ez 80 593-mal, azaz 21,5 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi, azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – szerdán 1820 páciens haláláról érkezett jelentés; ez a halálozási adat a legmagasabb a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta. Ezzel együtt eddig 93 290-en vesztették életüket a Covid-19 betegség következtében az országban. A brit egészségügyi hatóságok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a szerdán ismertetett szám olyan haláleseteket is tartalmaz, amelyek a hét első felében, illetve a hétvégén történtek.

Boris Johnson miniszterelnök szerda este újságíróknak nyilatkozva hozzátette, hogy a jelenlegi nagyon magas halálozási adat a fertőzési hullám néhány héttel ezelőtti kiugró tetőzésének következménye. A kormányfő hangsúlyozta, hogy az oltási kampány gyorsulása nyomán már tavaszra lényeges változás várható a nagy-britanniai járványhelyzetben.

Jól halad az oltási program

A brit egészségügyi minisztérium szerdai adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-ai kezdete óta 4 609 740-en kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát. A második adagot eddig 460 625 embernek adták be, így a beadott első és második adagok száma átlépte az ötmilliót.

A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ez azt jelenti, hogy a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan a jövő hónap közepéig megkapják a vakcinát.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »