Tizenharmadik éve veszteséges a Tarom

Tavaly 454 millió lej, azaz mintegy 93,2 millió euró veszteséget produkált a román állami légi társaság, a Tarom, amely immár tizenharmadik éve zárta veszteségesen a mérlegét – adta hírül hétfőn a román média.

Az Economica.net gazdasági hírportál közlése szerint eredetileg 315 millió lej veszteséget ütemeztek be a 2020-as évre, de a koronavírus-járvány a várakozásoknál mélyebb válságba sodorta a vállalatot.

A bevételek értéke 573 millió lej volt, ami alig valamivel több mint a hat hónappal korábbi árbevétel-várakozásban szereplő 1 milliárd lej fele. A vállalat annak ellenére termelt veszteséget, hogy a kiadások 300 millió lejjel csökkentek az eredetileg tervezetthez képest, ami a járatok szüneteltetéséből származott.

Forrás: Pixabay,com

A vállalat tavaly 36,7 millió euró állami segélyt kapott a román államtól, amit az Európai Bizottság is jóváhagyott, de a vállalatnak 380 millió euróra lenne szüksége. A Tarom az állami segélyért cserében szerkezetátalakítási reformba kezdett tavaly, amelynek célja a működés nyereségessé tétele, de ez még a legoptimistább forgatókönyv szerint is csak 2024-ben valósulhatna meg – a pesszimistább becslések szerint ez csak 2027-ben következhet be.

A Tarom legutóbb 2007-ben regisztrált profitot, amikor a fapados légitársaságok még nem törtek be a román légi közlekedési piacra. A Wizzair és a Ryanair piacszerzése miatt azonban nem csak a Tarom aggódhat, a második legnagyobb román légitársaság, a Blue Air is csődközelbe került az utóbbi hónapokban.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek