Elmarad a baby boom az USA-ban

Bár sokan arra számítanak, hogy a karanténidőszak(ok) miatt hamarosan megnövekszik a születések száma az Egyesült Államokban, szakértők szerint a világjárvány következtében kialakult gazdasági válság eredményeképp pont, hogy kevesebb gyermek fog születni.

2019-ben a születési ráta 35 éves mélypontra – azaz jóval a népesség “stagnálásához” szükséges 2,1-es termékenységi ráta alá – süllyedt az Egyesült Államokban. A kutatók arra számítanak, hogy ez a tendencia 2021-ben is folytatódik, amit egyesek a koronavírus okozta gazdasági nehézségeknek tulajdonítanak.

“Amit a 2008-2009-es gazdasági világválság után tapasztaltunk, az az, hogy a munkanélküliségi ráta 1 százalékpontos növekedése 1 százalékkal csökkenti a születések számát” – magyarázta Phil Welline, a Wellesley College gazdaságtudománnyal foglalkozó professzora. Ez persze kevesebb amerikai munkavállalót és fogyasztót jelent, ami lassíthatja a hosszú távú gazdasági növekedést.

Ezzel csak az a gond, hogy a koronavírus-válság következtében az Egyesült Államok (és lényegében az egész világ) szinte soha nem látott mértékű gazdasági visszaeséssel kénytelen szembenézni. Ráadásul a legfrissebb adatok szerint decemberben a várt növekedés helyett csökkent a foglalkoztatottak száma, így az USA az előző évinél 9,49 millióval kevesebb alkalmazott munkavállalóval zárta 2020-at.

Az alábbi videóban részletesen is foglalkoznak a témával:

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek