Az EU elítéli a venezuelai választásokat

A venezuelai választási folyamat hitelességének és átláthatóságának, illetve a politikai pluralizmus biztosításának hiánya miatt a tavaly decemberi választások nem feleltek meg a nemzetközi normáknak – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán az unió nevében közzétett közleményében.

Borrell aláhúzta: a választások szervezésének és lebonyolításának módja miatt – a helyi ellenzéki vezetők kizárása, továbbá amiatt, mert a kormányzat nem mozgósított a részvételre – a voksolás eredménye nem tekinthető a venezuelai nép demokratikus akarata kinyilvánításának.

Az Európai Unió sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az újonnan megválasztott, kormányzati ellenőrzésű venezuelai parlament (nemzetgyűlés) kedden nem demokratikus választások eredménye alapján kezdte megbízatását – emelte ki.

Josep Borrell felszólal az Európai Parlamentben, kép forrása: Flickr

Kijelentette: Venezuelának széles körű társadalmi párbeszédre van szüksége egy hiteles, inkluzív és demokratikus önkormányzati, parlamenti és elnökválasztás lebonyolításához. Az EU fenntartja kapcsolatait az ország politikai és civil társadalmi szereplőivel, köztük Juan Guaidóval, a venezuelai nemzetgyűlés 2015-ben megválasztott elnökével és a nemzetgyűlés leköszönő képviselőivel – közölte. Borrell kiemelte azt is, hogy az Európai Unió elvárja az emberi jogok tiszteletben tartását és védelmét Venezuelában.

A közlemény szerint az EU felszólította a venezuelai hatóságokat és az ország vezetőit, hogy helyezzék előtérbe a venezuelai nép érdekeit és találjanak békés, fenntartható megoldást a politikai válságra. Az EU kész támogatni a folyamatot, de készen áll további célzott intézkedések megtételére is – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Előzmények

A Venezuelában december 6-án tartott parlamenti választásokon elsöprő győzelmet jelentett be Nicolás Maduro baloldali elnök szocialista pártja, amely 256 helyet szerzett a 277 fős új, többségében az elnök hívei által alkotott, de az ellenzék szerint nem legitim választás révén alakult nemzetgyűlésben. A venezuelai ellenzék arra hivatkozva bojkottálta a decemberi parlamenti választást, hogy nem állnak fenn a tisztességes és szabad szavazás feltételei. A nyugati demokráciák, élükön az Egyesült Államokkal, szintén elutasították a voksolás eredményét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek