Maduro pártja győzött a venezuelai választáson

Nicolás Maduro elnök szövetségesei nyerték a vasárnapi választást Venezuelában. Ez nem meglepő, mivel az ellenzék – amely egyébként a diktatúra megszilárdítását célzó bohózatnak nevezte az eseményt – bojkottálta a szavazást, és az embereket is erre buzdította.

A választási tanács közlése alapján a vasárnapi választáson leadott mintegy 5,2 millió szavazat 67,6%-át a Madurót támogató Nagy Nemzeti Pólus (Gran Polo Patriótico, GPP) nevű pártszövetség szerezte meg. A tanács szerint a választásra jogosultak mindössze 31%-a vett részt a voksoláson. A választási tanácsot egyébként szintén az ellenzék részvétele nélkül nevezték meg, Maduro pedig nem engedélyezte a választási megfigyelők részvételét sem.

Az eredmény következtében a kongresszus irányítása visszakerül Maduro kezébe – annak ellenére, hogy a gazdaság továbbra is romokban, az agresszív amerikai szankcióprogram nem ért véget, illetve a tömeges elvándorlás is még mindig fennálló probléma.

Több mint egy tucat latin-amerikai demokrácia – köztük Venezuela szomszédai, Brazília és Kolumbia – megkérdőjelezték a szavazás törvényességét, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig csalásnak nevezte a választást.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Friss hírek