Izrael már a lakosság 12 százalékát beoltotta

Izrael két hét alatt beoltotta a lakosság legveszélyeztetettebb részének közel felét és a lakosság több mint egytizedét, miután a hatóságok országszerte felgyorsították a vakcinációt – írja a The Wall Street Journal.

A nagyjából kilencmilliós ország vezetésének célja, hogy tavaszra a lakosság túlnyomó többsége megkapja a Covid-19 oltást. Az oltási kampány itt már december 20-án elindult, és szombatig 100 emberből 12,59 embert beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az oltási arány csaknem négyszer gyorsabb, mint a második leggyorsabb nemzet, Bahrein esetében.

A televíziók vasárnap esti híradása szerint azonban kifogyóban a oltóanyag; szombat estétől csak a már egyszer beoltottaknak tudják biztosítani a számukra megőrzött második dózist, illetve csak lassított ütemben tudják folytatni az első oltások beadását. További gond, hogy a Pfizertől – amelynek készítménye csak akkor éri el a 95 százalékos hatékonyságot, ha három hét elteltével másodszor is beoltják vele a pácienseket – csak februárban várható újabb szállítmány.

A 12-es kereskedelmi csatorna vasárnap este arról számolt be, hogy Izrael gyors oltási sikere károkat okozott a gyógyszergyárral folytatott tárgyalásokon is, melyeket a következő szállítmányok előbbre ütemezéséről folytattak. Izrael magas, eddig több mint 12 százalékos oltási arányát látva ugyanis több ország képviselői arról panaszkodtak a Pfizernek, hogy Izrael túl sok adagot kapott, és igyekeznek nyomást gyakorolni a vállalatra, hogy a további oltóanyag-szállítmányokat más helyekre küldje.

https://www.instagram.com/p/CJo8XHYAEs8/
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / The Wall Street Journal / Instagram

Friss hírek