A Fed már optimistább az amerikai gazdaság kilátásait illetően

Előző előrejelzéséhez képest kedvezőbben ítéli meg az amerikai gazdaság kilátásait a jegybank szerepét betöltő Fed, amely ennek tükrében mérsékelte az idei gazdasági visszaesésre vonatkozó prognózisát, valamint lendületesebb növekedést jósol az elkövetkező évekre.

Az amerikai szövetségi tartalékbank rendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság kedd-szerdai kamatdöntő ülésének eredményéről tett beszámolója alkalmából közzétette legfrissebb gazdasági prognózisát is, amelyben lényegesen jobbnak ítélte meg az amerikai gazdaság növekedési kilátásait a szeptemberben kiadott előrejelzésében közölt adatoknál.

A Fed mostani prognózisa szerint az amerikai bruttó hazai termék 2,4 százalékkal csökken az idén, szemben a szeptemberben jelzett 3,7 százalékos mérséklődéssel. A jövő évi növekedésre vonatkozó előrejelzését a szeptemberi 4,0 százalékról 4,2 százalékra, a 2022-est pedig 3,0 százalékról 3,2 százalékra módosította. A gyarapodás üteme 2023-ban 2,4 százalékra mérséklődik a szeptemberben jelzett 2,5 százalék helyett, hosszabb távon pedig 1,8 százalék körül stabilizálódik 1,9 százalék helyett.

A munkanélküliségi ráta a szeptemberben jelzett 7,6 százalék helyett 6,7 százalék lesz az idén, majd jövőre 5,0 százalékra, 2022-ben 4,2 százalékra, 2023-ban pedig 3,7 százalékra csökken. A szeptemberi prognózisban az elkövetkező évekre sorrendben 5,5, 4,6 és 4,0 százalékos munkanélküliségi rátát jelzett a Fed.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek