Saját hatáskörben szigoríthatnak a spanyol tartományok

A spanyol tartományok saját hatáskörben szigoríthatnak az ünnepi időszakra vonatkozó központi intézkedéseken, ha azt a járványügyi helyzet indokolja a területükön – közölte Salvador Illa egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A tárcavezető szerint „aggodalomra ad okot”, hogy az elmúlt napokban felgyorsulni látszik a koronavírus-fertőzés terjedése. A minisztérium legfrissebb jelentéséből kiderült: százezerből átlagosan 201 ember fertőzött az országban (múlt pénteken ez a szám még 189 volt). Az elmúlt 24 órában több mint hatezer új fertőzöttet diagnosztizáltak.

Illa kérdésre válaszolva elmondta: a járványügyi szakértői jelentés szerint a korlátozó intézkedések lazításával magyarázható, hogy többhétnyi csökkenés után helyenként ismét növekedésnek indult a fertőzöttek száma.

Tenerifén máris szigorítottak

A tárcavezető nyilatkozatát követően Ángel Víctor Torres, a Kanári-szigetek elnöke két hétre szóló korlátozásokat jelentett be Tenerife szigetére, ahol a leggyorsabban terjed a fertőzés tartományban. Az intézkedések a következők:

  • szombattól nem lehet szabadon belépni a sziget területére, csak a jogszabályban meghatározott indokokkal – ilyen például a munkavégzés vagy az oktatás;
  • az éjszakai kijárási tilalom kezdetét 23 óráról előrehozzák 22 órára;
  • a vendéglátóhelyek csak a teraszaikat működtethetik – 50 százalékos létszámkorlátozás mellett -, és egy asztalnál csak ugyanazon háztartásban élők foglalhatnak helyet;
  • az ünnepekre nem engedik haza az idősotthonok lakóit és beszüntetik az intézményekben a látogatást is;
  • továbbá karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb hatan gyűlhetnek össze ünnepelni az országosan engedélyezett tíz helyett.

Spanyolország tartományai közül továbbra is a Kanári-szigeteken a legalacsonyabb a fertőzöttek aránya – százezerből 123 eset -, de november végén számuk még 77 volt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »