Ódzkodnak az oroszok a Covid-oltástól

Noha Oroszországban sokan ingyenesen oltathatják be magukat a koronavírus ellen, a kormány iránti bizalmatlanság annyira megnövekedett, hogy az oroszok 59 százalékának esze ágában sincs beadatni magának a szert.

Az elmúlt napokban az orosz vezetés bejelentette, hogy Moszkvában a tanárokat, az egészségügyi dolgozókat és a 61 évnél fiatalabb szociális alkalmazottakat ingyenesen beoltják a Szputnyik V nevű vakcinával, amennyiben kérik. A bizalom hiánya azonban nagyban nehezíti az orosz oltóanyag széles körű bevezetését. Tehát bár az ország tudósai sokak szerint nagy lépéseket tettek a világjárvány elleni küzdelemben, sok orosz nem hajlandó elhinni ezt. A bizalmatlanságot tovább növeli, hogy Oroszországban most tetőzik a járvány; rendre több mint 500 halálesetet jelentenek naponta.

Mindez részben a kormány hibája. Vlagyimir Putyin elnök augusztusban kijelentette, hogy Oroszország lett az első olyan ország a világon, amely jóváhagyta a koronavírus elleni oltást – annak ellenére, hogy azt még nem tesztelték kellőképpen. Putyin szerint az oltás „elég hatékonyan” működik, tekintettel az egészségügyi vészhelyzetre, a kritikusok azonban aggódnak, hogy a Szputnyik V nem biztonságos, lévén az oroszok „veszélyesen rövidre zárták” a biztonságos vakcinák kifejlesztésének régóta kialakult folyamatát.

Az ezt követő felmérések során egy független közvélemény-kutató intézet, a Levada Center megállapította, hogy a vakcina rohamtempóban történő sürgősségi engedélyezése csak tovább mélyítette az oroszok bizalmatlanságát: októberben a válaszadók 59 százaléka azt mondta, hogy akkor sem adatná be magának koronavírus elleni oltást, ha az önkéntes és ingyenes lenne.

Denis Volkov, a Levada igazgatóhelyettese elmondta, hogy a fókuszcsoportokban ez volt a tipikus válasz: „Bár örülünk annak, hogy világelsők vagyunk, nem fogjuk beoltatni magunkat – további kísérletekre van szükség”.

Az orosz egészségügyi miniszter állítása szerint egyébként már mintegy százezer embert beoltottak a vakcinával, köztük a teljes katonai vezetést. Ez azonban csak töredéke az ország 140 milliós lakosságának. Az oroszországi tömeges vakcináció tehát leginkább a pozitív szóbeszédtől függ, azonban (a Levada mellett) az Ipsos közvélemény-kutató cég is úgy találta, hogy az oroszok szkeptikusabbak a koronavírus elleni vakcinával szemben, mint bárhol másutt a megkérdezett 27 országban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The New York Times

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »