Lengyelországban könnyítéseket ígérnek azoknak, akik beoltatják magukat

Lengyelországban a járványügyi rendelkezéseken belüli kedvezményekre számíthatnak majd a beoltott emberek, többek között nem vonatkoznának rájuk a karanténintézkedések – közölte kedden a lengyel egészségügyi miniszter, ismertetve a tervezett oltási stratégia fő pontjait.

A társadalmi konzultációra bocsátott, december közepén elfogadandó stratégiának szentelt sajtóértekezleten a lengyel kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetője, Michal Dworczyk megerősítette: a vakcinálás elindítását januárra tervezik, a pontos időpont azon múlik, hogy a vakcinagyártók mikor szerzik meg az Európai Unión belül szükséges engedélyeket.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter elmondta: a lakosságot többek között azzal ösztönöznék, hogy a beoltottakra nem vonatkoznának a karanténintézkedések, ha egy fertőzött emberrel érintkeznek, illetve ha járványügyi szempontból magas kockázatú országokból térnek haza.

Emellett nem éritenék őket a járvány miatt elrendelt, a gyülekezésekre és összejövetelekre vonatkozó létszámkorlátozások sem, vagyis a megengedett kereten felül vehetnének részt ezeken. Jelenleg Lengyelországban tilos 5 főnél nagyobb gyülekezést tartani – ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy karácsonykor egy lakásban az ott lakókon kívül csak öt vendég tartózkodhat. Niedzielski megjegyezte: nem kizárt, hogy a stratégia végleges változatában más kedvezmények is szerepelnek majd a beoltottak számára. Dworczyk ugyanakkor újságírói kérdésre elmondta, hogy a tervezetben nem szerepel, hogy a beoltottakat felmentenék a szájmaszk köztéri viselésének jelenleg érvényes kötelessége alól.

Az oltásokat tervek szerint a közel 2,5 ezer, lengyelországi községekben létesített, illetve további 8 ezer kijelölt helyen végeznék, kihasználva a mobil és autóbuszos rendelőket, valamint a drive-thru pontokat is. Dworczyk közlése szerint a jelenlegi kapacitás hetente 180 ezer személy beoltását teszi lehetővé.

Korábbi közlések szerint Lengyelországban a vakcinálás önkéntes és ingyenes lesz; első körben a kockázati csoportokat – az egészségügyi dolgozókat, az őket segítő rendfenntartó erőket, valamint a 65 évnél idősebb embereket – oltják be.

Mateusz Morawiecki kormányfő kedden a Facebookon tudatta: Lengyelország több mint 60 millió vakcinát foglalt le hat gyártótól. Novemberi felmérések szerint azonban a lengyelek több mint felének nem áll szándékában beoltatni magát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek