Argentína megadóztatja a szupergazdagokat

Argentína új vagyonadót fogadott el, amellyel a kormány a koronavírus-járvány által leginkább sújtott gazdasági szereplőknek, illetve embereknek kíván segítséget nyújtani. A törvényhozók 42 szavazattal 26 ellenében hagyták jóvá a “milliomosok adójának” titulált törvényjavaslatot.

Ez azt jelenti, hogy a 200 millió peso (2,4 millió dollár) feletti vagyonnal rendelkező személyeknek – körülbelül 12 000 embernek – legalább 2%-os egyszeri adót kell fizetniük. A balközép kormány szerint a lépéssel Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága 3,7 milliárd dollárt gyűjthet be, amelyet orvosi eszközök és kellékek megvásárlására, a kis- és középvállalkozások támogatására, valamint a szegény környékek megsegítésére fordíthat.

Az új vagyonadó egyik ötletgazdája úgy becsülte, hogy a döntés az ország adófizetőinek 0,8%-át érinti. “Ez igazán rendkívüli, mert rendkívüliek a körülmények is” – mondta Anabel Fernandez Sagasti szenátor. “Meg kell teremtenünk a kapcsolódási pontokat azok között, akik megtehetik, hogy segítenek, illetve azok között, akiknek szükségük van rá” – tette hozzá.

A teljes cikk angol nyelven olvasható a CNBC oldalán.

Tovább olvasom →

 

Forrás: CNBC

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »