Nem akárhogy állt talpra a NIO a bukás után

Egy évvel ezelőtt a NIO kínai elektromos autó-startup csődközeli állapotban volt, mostanra azonban – a Tesla, a Toyota és a Volkswagen után – a világ negyedik legértékesebb járműgyártójává avanzsált. Mindez híven tükrözi a befektetők ingadozó bizalmát a hasonló kínai cégekben.

2014-es alapításától kezdve a NIO egy olyan elektromos autó-startup-forradalom zászlóshajója volt, amely mágnesként vonzotta az olyan befektetőket, akik a “következő Teslát” keresték. Számos befektetőt azonban frusztrálttá tett a – sok esetben rendkívül veszteséges – vállalkozások korlátozott haladása, ezért a legtöbben végül kihátráltak a projektek mögül.

Miután a helyi médiában “Kína Tesla-gyilkos startupja” néven kezdték emlegetni, a NIO 2017 és 2019 között 3,67 milliárd dollárt veszített, miközben kevesebb mint 32 000 autót adott el. A vállalat részvényeinek értéke – amely 10 dollár körül mozgott, amikor a társaság tőzsdére ment – 1,39 dollárra süllyedt tavaly év végén, miután a befektetők elmenekültek.

William Li, a NIO alapítója és vezérigazgatója szerint a szorult helyzetben cégének egyetlen előnye volt a legtöbb más induló vállalkozással szemben: az, hogy ők ténylegesen adtak el autókat. A tavalyi negyedik negyedévben leszállított nagyjából 8000 járművel a vállalat 400 millió dollárt keresett.

Nem sokkal később megérkezett a megmentő Hofej kormányának “személyében”. A nagyváros a kínai Anhuj tartomány székhelye és egyben gazdasági központja, amely élen jár az elektromos autó-gyártás terén. A NIO áprilisban 683 millió dolláros finanszírozási csomagban állapodott meg a város vezetésével.

Innen nem volt megállás, amit híven tükröz, hogy a társaság piaci kapitalizációja jelenleg körülbelül 73,6 milliárd dollár, ami még mindig messze van a Tesla 555 milliárd dolláros értékétől, azonban annak tekintetében, hogy a vállalat egy éve majdnem csődbe ment, nagyon is jó eredmény.

A teljes cikk angol nyelven olvaható a The Wall Street Journal oldalán.

Tovább olvasom →

 

Forrás: The Wall Street Journal / Instagram

Friss hírek

Katonákkal pótolják a brit kamionsofőröket

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a kamionsofőrök összesített száma a korábbi 305 ezerről 235 ezerre csökkent az elmúlt egy évben. A sofőrhiány súlyos ellátási gondokat okozott az üzemanyag-ellátásban, így ideiglenesen a katonaságból irányítanak át sofőröket.

Read More »

Kamatemelésre készül a brit jegybank

A Bank of England kormányzója szerint a kereslet a vártnál kisebb mértékben terelődött át az árukról a szolgáltatásokra a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak múltával - ez azért lenne fontos, mert a szolgáltatási szektor állítja elő a brit hazai össztermék hozzávetőleg 80 százalékát. Eközben viszont csúcsra futott az infláció.

Read More »

Hétindító elemzés: euró-dollár, Nasdaq és arany

A mai videóban az EUR/USD, az US100, azaz a Nasdaq index és az arany ármozgásai szerepelnek. A Nasdaq egy rendkívül szép, a Surf vonalak által visszaigazolt piaci mozgást hajtott végre. Az egyes zónából való kitörés fellendülést hozhat az amerikai index grafikonján, tehát az elit százas támadhatja a hármas zónát.

Read More »