Pilótahiánnyal küzd a Delta

A Delta Air Lines amerikai légitársaság több száz járatot törölt csütörtökön és pénteken, mivel pont a koronavírus-járvány kezdete óta legforgalmasabb héten ütött be a személyzethiány.

Noha a kereslet a koronavírus-járvány miatt továbbra sem éri el a tavalyi szint felét sem, a hálaadás miatt a héten amerikaiak milliói utaztak rokonlátogatásra, ami jelentősen növelte az utasforgalmat amerikai reptereken.

Csütörtökön a Delta körülbelül 300 járatot törölt, ami az induló gépek nagyjából 20%-át érintette, pénteken pedig mintegy 160 járatot, azaz az aznapi menetrend 9%-át.

„Számos tényező gyakorolt nyomást arra, hogy több tucat menetrend szerinti járatot törölnünk kellett” – áll a légitársaság közleményében. „Ügyfeleink elnézését kérjük a járattörlés okozta kellemetlenségekért” – tették hozzá. A Delta arra számít, hogy a hétvégén visszatérnek a normális működéshez.

Az operatív problémák azután jelentkeznek, hogy pilóták százai vették igénybe a korkedvezményes nyugdíjcsomagokat. A hét elején ráadásul a pilóták szakszervezete elfogadta, hogy bár csökkentik a fizetésüket, 2022-ig senkit sem küldenek kényszerszabadságra. Az az 1700 pilóta, aki így járt volna, szintén megkapja a fizetése egy részét, viszont nekik nem kell repülniük. Rájuk is nagy szükség lett volna a héten.

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »