Karácsonyra kinyithatnak a belga üzletek

Belgiumban lassult a koronavírus-járvány terjedése, ezért hétfőtől újra kinyithatnak azok a kereskedelmi egységek is, amelyek nem alapvető árucikkeket árusítanak – jelentette be Alexander de Croo belga miniszterelnök a nemzetvédelmi tanács pénteki sajtótájékoztatóján.

De Croo elmondta, hogy a boltok nyitvatartását szigorú feltételekhez kötik: egyszerre csak egy személy vásárolhat, az üzletben fél óránál többet nem tölthet el, és az eladó személyzetnek szorosan figyelemmel kell követnie a higiéniai és távolságtartási szabályok betartását. A kormány engedélyezte továbbá, hogy karácsony este a háztartások egy, az egyedül élő emberek pedig két vendéget fogadhatnak. A kormányfő felkérte a lakosokat, hogy ne szegjék meg ezt a szabályt, különben „karácsony után újabb katasztrofális év várható.”

A Les Galeries Royales Saint-Hubert Brüsszelben. Kép forrása: Pixabay

„A jelenlegi járványügyi helyzet kevésbé drámai, de továbbra is kockázatos túl hamar enyhíteni a korlátozó intézkedéseket. Egy elkapkodott lazításnak jóval súlyosabb harmadik járványhullám lenne az eredménye” – hangsúlyozta.

De Croo felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne utazzon járványügyileg kockázatos helyekre pihenni vagy síelni. A káros következmények elkerülése érdekében a hatóságok megerősítik a határ- és karanténellenőrzéseket is.

A politikus hozzátette, hogy szélesebb körű enyhítéseket akkor vezethetnek be, ha az új fertőzések napi száma 800, és a kórházi felvételeké 75 alá szorul.

A belga közegészségügyi szolgálat heti jelentése szerint naponta átlagosan 2765 új fertőzöttet azonosítottak, ötször kevesebbet, mint egy hónappal ezelőtt, ugyanakkor az aktív fertőzöttek száma enyhén ugyan, de továbbra is növekszik. A ma reggeli adatok szerint az országban 517.252 aktív esetet tartanak nyilván, ami a teljes lakosság 4,46%-a.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szomszédos Hollandiában a járvány terjedése ingadozó: a héten többször előfordult, hogy csökkent, majd újra emelkedett az új fertőzöttek napi száma. Sajtóinformációk szerint a holland kormány aggódik, hogy a járvány terjedése nem lassul kiegyensúlyozott ütemben, ezért a téli iskolai szünet egy héttel való meghosszabbítását fontolgatja, hogy elejét vegye a vírus terjedésének a fiatalok között.

Mark Rutte kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: egyelőre nem terveznek enyhíteni a hatályban lévő korlátozási intézkedéseken karácsonyra sem.

„A jelenlegi adatokat tekintve bármilyen lazítás ésszerűtlen lenne, bár ezzel kapcsolatban végleges döntést december 8. előtt nem hozunk” – közölte.

Forrás: MTI / Worldometers

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »