Az amerikaiakat jobban érdekli a hálaadás, mint a vírus

A járványügyi hatóságok figyelmeztetése ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén, hogy a közelgő hálaadás miatt meglátogassa messze élő rokonait – közölte az amerikai repülésbiztonsági hatóság vasárnap.

Az intézmény adatai szerint pénteken és szombaton több mint kétmillió utast ellenőriztek az amerikai reptereken. Az amerikai televíziók tudósításai szintén zsúfolt légikikötőkről számoltak be.

A hatóság közlése szerint március közepe óta nem vásároltak ennyien repülőjegyet; akkor több mint egymillióan utaztak légi úton. A légitársaságok többsége egyébként – jóllehet, a szövetségi kormányzat dollármilliárdokkal segítette őket – nem fizeti vissza a repülőjegy árát, még abban az esetben sem, ha valaki egészségi okokra hivatkozva kénytelen lemondani az utazásról.

A mostaninál is nagyobb lehet a baj az utazások miatt

Pénteken az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) figyelmeztetésül közleményt adott ki, amelyben azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy a november 26-ra eső hálaadás ünnepére ne utazzanak el rokonaikhoz, az eseményt otthon, szűk családi körben, meghívott vendégek nélkül töltsék.

Anthony Fauci ismert járványügyi szakember – az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója – vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva többek között azt is hangsúlyozta, hogy a zsúfolt repterek, a tömeges utazások “a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket”. Hozzáfűzte, hogy a hálaadás napján történt fertőzéseket csak hetekkel később diagnosztizálhatják. Különösen nehéznek nevezte a helyzetet, s úgy fogalmazott: a járvány még inkább elszabadulhat, főleg, mert a hideg idő beköszönte kedvez a vírus terjedésének.

Dr. Fauci már korábban is több ízben figyelmezetett arra, hogy a hideg téli hónapok csak súlyosbítják majd a járványhelyzetet, hiszen az emberek ebben az időszakban várhatóan több időt töltenek zárt térben; és ez lehet a “tökéletes színtér a légúti fertőzések terjedésének felgyorsulására”.

Koronavírus: nagy gondok lehetnek télen az USA-ban

Az Egyesült Államokban valóban csak olaj lehet majd a tűzre a tömeges családlátogatás, a napi esetszám ugyanis már enélkül is a 200 ezerhez közelít. Ez a múlt héten 14 százalékos emelkedést jelentett az azt megelőző hét adataihoz képest.

Forrás: MTI / The Washington Post / Kitekintő

Friss hírek

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply