A vakcina gyorsabb gazdasági növekedést hozhat az euróövezetben

Londoni makrogazdasági elemzők friss előrejelzései szerint most már reális kilátás, hogy hamarosan megkezdődik a koronavírus-járvány elleni oltóanyagok forgalmazása, és ez az eddig vártnál lényegesen gyorsabb növekedést eredményez a következő két évben az euróövezeti gazdaságban.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics csütörtökön ismertetett új, felülvizsgált prognózisában közölte: arra számít, hogy a vakcina forgalomba kerülése nyomán az euróövezetben már 2021 második negyedévében feloldanak csaknem minden olyan korlátozó intézkedést, amely visszafogja a gazdasági aktivitást.

A ház ez alapján jövőre átlagosan 5 százalékos, 2022-ben pedig 4 százalékos gazdasági növekedést vár a valutaunióban. A Capital Economics felidézte, hogy a koronavírus-vakcinák kifejlesztése előtti prognózisa 3, illetve 3,5 százalékos euróövezeti növekedést valószínűsített a következő két évre.

A tanulmány szerint valószínűnek tűnik, hogy 2021 második negyedévéig jelentős haladást sikerül elérni az európai lakosság legveszélyeztetettebb csoportjainak beoltásában. Mindemellett nem is szükséges a teljes közösségi immunitás kialakulása ahhoz, hogy az európai kormányok elkezdhessék a gazdaságot terhelő legkomolyabb hatású korlátozások feloldását. A kórházi kezelésre szorulók többsége az idős korosztályból kerül ki, és amint ők, valamint egyéb veszélyeztetett csoportok, illetve az egészségügyi dolgozók megkapták a koronavírus elleni oltást, már nem lesz szükség a jelenlegihez hasonló súlyos korlátozások fenntartására.

Az elemzők szerint ugyanakkor az oltásokkal már nem lehet megakadályozni az euróövezeti gazdaság idei visszaesését. A ház várakozása szerint a legnagyobb valutauniós gazdaságban, Németországban sekélyebb, a többi nagy euróövezeti gazdaságban mélyebb recesszió lesz az idén. A Capital Economics előrejelzése szerint a német hazai össztermék (GDP) 2020 egészében 5,5 százalékkal csökken, míg Franciaországban 9,3, Olaszországban 9, Spanyolországban pedig 12 százalékos idei GDP-zuhanást várnak.

A cég mindezek alapján közölte: nem tartja valószínűnek, hogy az euróövezeti gazdaság aktivitása a következő két évben visszatér a járvány előtti növekedési pályára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »