A koronavírus-válság duplaaljú recesszióval fenyeget az euróövezetben

Annak következtében, hogy a szolgáltatási szektorra újabb csapást mért a koronavírus-járvány terjedését akadályozó szigorú intézkedések visszavezetése, októberben stagnált az euróövezeti magánszektor gazdasági teljesítménye, ami duplaaljú recesszióval fenyeget.

Erre utal legalábbis az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérése, amelynek szerdán közölt végleges adatai szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,0 pontra süllyedt az előző havi 50,4 pontról. Elemzők az előzetes adattal megegyező értéket, 49,4 pontot vártak.

Az áprilisi mélypont emelkedni kezdett – az index júliusban már erős növekedésre váltott -, azonban értéke a következő hónapokban folyamatosan csúszott lefelé; októberben már a növekedést és a csökkenést egymástól elválasztó 50 pontos küszöbre süllyedt.

A lassulás az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóiparra vezethető vissza, amelynek beszerzésimenedzser-indexe 46,9 pontra esett a szeptemberi 48,0 pontról. Elemzők az előzetes adattal megegyező értékre, 46,2 pontra számítottak októberre.

A közelmúltat jellemző trendbe illeszkedve októberben is jelentős különbség volt a szolgáltatások és a feldolgozóipar teljesítménye között. Az IHS Markit még hétfőn publikált felmérése szerint az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 1,1 ponttal 54,8 pontra emelkedett, ami 2018 júliusa óta a legjobb érték.

Októberben Németország, az euróövezet legnagyobb gazdasága teljesített a legjobban: összetett BMI értéke 55,0 pontra, 3 havi csúcsra emelkedett, a szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index viszont négy hónap óta először 50 pont alá, 49,5 pontra csökkent a szeptemberi 50,6 pontról.

Franciaországban, a második legnagyobb euróövezeti gazdaságban ezzel szemben öthavi mélypontra süllyedt a gazdaság teljesítménye: a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index 1,0 ponttal 46,5 pontra, a kompozit BMI pedig ugyancsak 1,0 ponttal, 47,5 pontra esett.

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott, hogy a koronavírus-járvány második hullámának megfékezését célzó szigorú intézkedések bevezetése után rendkívül nehéz elképzelni, hogy az euróövezeti gazdaságok miként tudják elkerülni teljesítményük csökkenését, különösen Franciaország, Olaszország és Spanyolország esetében, amelyek hazai összterméke ismét csökkenni kezdett. Az egyetlen kivétel Németország, ahol a feldolgozóipar ellensúlyozni tudta a szolgáltatási ágazat visszaesését. Ezzel együtt is minden euróövezeti ország kilátásai jelentősen romlottak – figyelmeztetett Williamson.

A koronavírust nem érdeklik a maastrichti kritériumok

Ezermilliárd eurós hiányt halmozhat fel az euróövezet a járvány következtében

Forrás: MTI

Friss hírek