Rohamosan adósodik el az egész világ

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak ellentételezésére hozott kormányzati mentőcsomagok és vállalati hitelfelvételek globálisan is meredeken megemelik a világ GDP-arányos adósságát.

A 2019 végén már 320% körül álló mutató a Nemzetközi Pénzügyi Intézet becslése szerint az idei év végére eléri a világ teljes bruttó kibocsátásának 365%-át.

A fejlődő piacokon csak idén 26%-kal nőtt az eladósodottság mértéke, így az idei évben már átlagosan 250%-os GDP-arányos adósságteherrel lehet számolni, ráadásul a fejlődő országokban az adósságkibocsátás költsége is magas.

A fejlett országokban ugyan alacsonyak a kamatok, de részben éppen ezért a kibocsátott adósságok mértéke is ijesztő, az összesített adósságteher szeptember végén elérte a GDP 432%-át, a növekmény pedig csak idén 50%-os volt. A fejlett országok új adósságainak közel felét az USA adta, az Egyesült Államok teljes adóssága 2019 végén még „csak” 71 ezer milliárd dollár volt, ez az érték idén várhatóan eléri a 80 ezer milliárd dollárt (az említett számok a teljes adósságállományt takarják, tehát nem csak az államadósságot).

A teljes cikk angol nyelven, a Financial Times oldalán érhető el.

https://www.instagram.com/p/CH0duyfgns8/

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »