Biden előnyére válhatnak Trump importvámjai

A Donald Trump elnök által bevezetett kereskedelmi tarifák olyan befolyást hoztak létre Kína felett, amelyet a Biden-adminisztráció könnyedén a maga javára fordíthat a nemzetközi porondon a kívánt eredmények elérése érdekében – mondta Clete Willems, a Fehér Ház korábbi kereskedelmi tárgyalója.

Trump számos importvámot rendelt el a nagy kereskedelmi partnerektől – tehát a Kínából, a Kanadából és az Európai Unióból – érkező áruk tömkelegére, mivel a szerinte tisztességtelen gyakorlatok hátrányos helyzetbe hozták az amerikai vállalatokat. Lépései feszültséget keltettek az Egyesült Államok és más országok között, valamint kereskedelmi háborút indítottak el Kínával, amely nehezítette a globális gazdaság helyzetét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Váratlan vámmal csapott oda Németországnak a Trump-kormányzat

Trump újabb büntetővámokat vetne ki – ezúttal Dél-Amerika a célpont

Számos kereskedelmi szakértő úgy véli, hogy Joe Biden megválasztott elnök valószínűleg a szigorú büntetővámok helyett a szövetségesekkel való együttműködést részesíti előnyben a nemzetközi viták rendezése érdekében. Egyes elemzők szerint azonban Biden nem fogja visszavonni a Trump által bevezetett vámokat.

„Akár egyetértünk a vámok bevezetésével, akár nem, az tény, hogy ezek növelték az Egyesült Államok befolyását. Az elmúlt években az USA fontos kérdéseket vetett fel a multilaterális rendszerrel kapcsolatban, és remélem, hogy a Biden-kormány ezt az előnyére fordítja az eredmények elérése érdekében” – mondta Willems a CNBC-nek adott interjújában.

„Ugyanakkor fontosnak tartom azt a megközelítést, hogy közeledjünk a szövetségeseinkhez és a partnereinkhez, és remélem, hogy az új adminisztráció ezt jobban prioritásként kezeli majd, mint a Trump-kormány” – tette hozzá.

Willems szerint a Kínával való kapcsolattartás terén a multilaterális megközelítés a „helyes lépés”, de Bidennek például Európa és Japán részéről is egy sokkal szilárdabb állásfoglalásra lenne szüksége az ázsiai óriás tekintetében.

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »