Trump újabb büntetővámokat vetne ki – ezúttal Dél-Amerika a célpont

Donald Trump amerikai elnök hétfőn kilátásba helyezte az argentin és brazil acél-, illetve alumíniumtermékek vámjának visszaállítását.

Az amerikai elnök a Twitteren jelentette be döntését, amelyet azzal indokolt, hogy e két ország jelentős mértékben leértékelte a nemzeti valutáját, ami károkat okoz az amerikai farmereknek. “Ezért azonnali hatállyal visszaállítom az acél- és alumíniumvámokat az ezekből az országokból az Egyesült Államokba érkező termékekre” – írta mikroblog-bejegyzésében. A váratlan döntés után a Fehér Ház nem tett közzé a változást részletező közleményt.

Trump a bejegyzésben a kamatlábak csökkentését sürgette az amerikai jegybank szerepét betöltő központi tartalékrendszer (Fed) vezetőinél, hogy e két latin-amerikai ország – mint fogalmazott – “többé ne húzhasson hasznot” az erős dollárból.

Jaír Bolsonaro brazil elnök hétfőn újságíróknak azt nyilatkozta: az amerikai elnök döntését megvitatja Paulo Guedes gazdasági miniszterrel és szükség esetén felveszi a kapcsolatot Donald Trumppal is. Egy helyi rádióadónak Bolsonaro kifejtette: bízik abban, hogy Washington meghallgatja a brazil aggodalmakat. “Az ő gazdaságuk nem hasonlítható a miénkhez, sokkal nagyobb” – fogalmazott az amerikai elnök híveként ismert brazil politikus. Hozzáfűzte, hogy nem “megtorlásként” értékeli Trump döntését. “Felhívom (Trumpot), hogy ne büntessen bennünket” – szögezte le.

Argentína külügyminisztériuma nem kommentálta az amerikai bejelentést, de hírügynökségi jelentések szerint a tárca egyeztetéseket kezdeményez az amerikai külügyminisztériummal.

A The Wall Street Journal című amerikai lap információi szerint sem a brazil, sem az argentin acél-és alumíniumtermelőket képviselő szervezetek nem kommentálták Trump bejelentését.

A brazil feldolgozott alumíniumnak az Egyesült Államok a legnagyobb exportpiaca. A Brazil Alumínium Szövetség adatai szerint az idei év első tíz hónapjában e termékek 43 százalékát az amerikai piacra szállították.

Washington 2018-ban vetett ki vámot az acél-és alumíniumtermékekre, közvetlenül a Kínával kialakult kereskedelmi vita előtt. Néhány gazdaság – köztük a kanadai, a mexikói és az Európai Unióé – felmentést kapott, de csak átmeneti időre. Argentínának és Brazíliának viszonylag rövid idő alatt sikerült megállapodnia az amerikai kormányzattal a mentesítésről e vámok alól.

Nincs több türelem, jönnek az importvámok

Forrás: MTI

Friss hírek

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »