Váratlan vámmal csapott oda Németországnak a Trump-kormányzat

Az Egyesült Államok alumíniumlemez-termékekre vonatkozó dömpingellenes vámokat vet ki 18 országra – jelentette be Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter pénteken. Németország kapta a legnagyobb mértékű vámot.

A vámok európai, latin-amerikai és közel-keleti országokat érintenek, köztük van például Bahrein, Brazília, Görögország, Horvátország, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Tajvan, Törökország.

Wilbur Ross a Fox televízió üzleti csatornájának adott pénteki interjújában közölte: a vámok azonnali hatállyal életbe lépnek. A döntés közel 2 milliárd dollárnyi árut érint.

Elmondta, hogy Kína nincs a listán, mert Peking alumínium-exportjára már korábban kivetettek védővámokat. A tárcavezető kiemelte, hogy a minisztérium vizsgálatai szerint a most vámokkal érintett országok bizonyítottan dömpinget folytatnak.

A legnagyobb mértékű vámmal Németországot sújtották, a vám mértéke itt 52% és 132% között lesz, illetve Brazília kapott még nagymértékű emelést. Tavaly az Egyesült Államok közel 287 millió dollár értékben importált alumíniumot Németországból, míg Brazília esetében 97 millió dollár volt az összérték.

Ross kifejtette: a koronavírus-járvány idején egyes termékek – például lakóautók és hajók – iránt megnőtt a kereslet az Egyesült Államokban, emiatt vált fontossá az alumíniumlemezek árának meghatározása.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »