Már a gyártók is érzik, hogy tenniük kell valamit a kávékapszulákkal

Az Egyesült Királyság két legnagyobb kávékapszula-gyártója összefogott annak érdekében, hogy csökkentsék a kávékapszulák okozta környezetszennyezést. 

A kávékapszulák ugyan fogyasztói szempontból tényleg kényelmesek, de amellett, hogy használatuk lényegesen drágább a hagyományos kávéfőzésnél, a környezetre is óriási terhet jelentenek: a műanyagot, alufóliát és alumíniumot tartalmazó kapszulák lebomlása ugyanis akár 500 évig is eltarthat.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy globálisan mintegy 20 milliárd kapszula fogy évente, máris látható, hogy nem jelentéktelen mennyiségű ez a hulladékfaja.

https://www.instagram.com/p/CH2h7ilIKUG/

A három legnagyobb forgalmat lebonyolító márka gyártói, a Nestlé – amely a Nespresso és Nescafé Dolce Gusto termékeket gyártja –  valamint a Jacobs Douwe Egberts – amely a Tassimo kapszulákat gyártja – összefogtak és jövőre megkezdik a használt kapszulák szervezett begyűjtését.

Erre több módot is kínálnak majd, lesznek leadási pontok, megjelennek az utcai szemétgyűjtő konténerek mellett a kifejezetten kávékapszulák gyűjtésére használt egységek, illetve az online élelmiszer-vásárlások esetén is lehet majd kérni a használt kapszulák elszállítását.

Az egyes gyártóknak eddig is voltak már saját rendszereik az újrahasznosításra, de ezek mérsékelt sikerrel működtek, a Nespresso esetében például csak minden harmadik felhasznált kapszula jutott el az újrahasznosításig. Az új rendszert egy márkáktól független, nonprofit-szervezet működteti majd – remélhetőleg az eddiginél nagyobb hatékonysággal.

Forrás: The Guardian / Instagram

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »