Brexit: a britek nem válaszoltak az EU felszólító levelére

Kedden lejárt az Egyesült Királyság rendelkezésére álló egy hónapos határidő, hogy válaszoljon az Európai Bizottság felszólító levelére, amelyet a testület azért küldött, mert álláspontja szerint a brit fél megszegte az EU-tagsága megszűnéséről szóló megállapodásból eredő kötelezettségeit. Válasz egyelőre nem érkezett Londonból – közölte a brüsszeli bizottság illetékes szóvivője.

Hozzátette, hogy a bizottság így további lépéseket fontolgat, beleértve egy indokolással alátámasztott vélemény kiadását, benne felsorolva azokat a kérdéseket, amelyeknek az érintett ország elmulasztott eleget tenni.

Az Európai Bizottság október 1-jén küldte a kötelezettségszegési eljárás első lépését jelentő felszólítólevelet, mert a brit kormány szeptemberben olyan törvényjavaslatot terjesztett be a belső piacáról, amely az elfogadása esetén sértené a Brexit-megállapodás Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének rendelkezéseit.

A bizottság keddi sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy az előző nap Brüsszelben, a Brexit-főtárgyalók személyes jelenlétével elkezdődött tárgyalási forduló továbbra sem hozott áttörést a jövőbeni kapcsolatrendszerről.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól. A tárgyalások immáron végső szakaszukhoz érkeztek, diplomáciai források szerint „valamilyen megegyezés” legkésőbb november 15-ére várható.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »