Másfél éves csúcsról gyengült vissza a jüan a kínai jegybank bejelentésére

Közel másfél éves csúcsról gyengült vissza a jüan hétfőn arra a hírre, hogy a kínai jegybank eltörölte a határidős devizaügyletekhez előírt tartalékképzés kötelezettségét a kínai bankoknak.

A kínai központi bank a hétvégén jelentette be, hogy hétfőtől 20 százalékról nullára csökkenti azt a tartalékolási kötelezettséget, amelyet a bankoknak a határidős devizaügyeleiknek megfelelően kellett képezniük a devizapiaci kockázat kiküszöbölésére.

A devizapiaci kockázat felárának eltörlésével a jüan shortolása kedvezőbbé válhat, hiszen a 20 százalékos tartalékolás kötelezettségének terhét a bankok jellemzően beépítették a határidős devizaügyletekbe.

A shortolás, vagy rövidre eladás egy olyan pénzügyi ügyletet jelent, amely során az eladó a megítélése szerint a piac által túlértékelt pénzügyi eszközt vesz kölcsön, majd ad el, arra számítva, hogy a piacon áresés várható, amelyből az ügylet során profitálhat.

A belföldi (onshore) piacon a jüan árfolyama hétfőn nyitáskor 6,7268 jüan/dollár volt, míg a külföldi (offshore) piacon 6,7509 jüan/dolláros árfolyamon kezdett az ázsiai kereskedés megkezdésekor.

A kínai deviza árfolyama a múlt hét kedden 17 hónapos csúcsra emelkedett a dollárral szemben, pénteken pedig, miután az onshore piac újra megnyitott a kínai nemzeti ünnep miatti nyolcnapos munkaszünetet követően, a legnagyobb napi emelkedést érte el 2005 óta.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »