Idén már 57%-ot gyengült az iráni fizetőeszköz

Az iráni riál új történelmi mélypontra esett vasárnap, miután csütörtökön újabb amerikai szankciókat kapott a nyakába az ország, amelyek az iráni pénzügyi szektorra helyeznek további nyomást és egyes gyógyszervásárlásokat is blokkolnak.

Egy amerikai dollárért vasárnap már 312,200 iráni riált kellett adni a nemhivatalos devizapiacon a szombati 304,300 után, jelentette a Reuters a Bonbast.com devizaváltással foglalkozó honlap információjára hivatkozva. A Donya-e-Eqtesad’s online gazdasági napilap is hasonló adatot közölt, ott 310,000-es vasárnapi árfolyamot közöltek a szombati 303,300 után.

Az iráni deviza idén már 57%-ot veszített értékéből, az atomprogram miatti amerikai szankciók, a koronavírus-válság és az ebből adódó olajár-összeomlás együttesen óriási nyomás alá helyezték az iráni gazdaságot és a bankrendszert. A bankrendszer mély strukturális problémáiról már 2018 tavaszán is írtunk, azóta pedig csak romlott a helyzet.

  • Előzmények:

A koronavírus sem kíméli az országot, a Közel-Keleten Iránban a legrosszabb a helyzet, a halálozások száma a hétvégén új csúcsra ért, egy nap alatt 251 halottat jelentettek.

Az új amerikai szankciók – amelyek most 18 pénzintézetet érintenek – pedig tovább rontanak az egészségügy helyzetén is, mert még a humanitárius célok esetében ellehetetleníti az iráni bankok együttműködését európai vagy más külföldi hitelintézetekkel.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek