Bankok és kormányzati épületek százait gyújtották fel az iráni tüntetők

Több mint 700 bankot és 140 kormányzati épületet gyújtottak fel Iránban az elmúlt napok zavargásai során – közölte szerdán Abdolreza Rahmáni Fazli iráni belügyminiszter.

Fazli – akinek szavait az IRNA iráni állami hírügynökség tolmácsolta – hozzátette, hogy a tüntetők a biztonsági erők több mint 150 támaszpontját támadták meg, valamint csaknem 50 benzinkutat felgyújtottak.

A miniszter nem nevezte meg az atrocitások pontos helyét, de úgy vélekedett, körülbelül 200 ezer ember vehetett részt az erőszakba torkollt tüntetéseken, amelyek november 15-én, nem sokkal az után kezdődtek, hogy Teherán bejelentette a benzinárak növelését.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint legalább 143 tüntető vesztette életét a megmozdulások során, amelyek 2009 óta a legnagyobbak voltak. Teherán visszautasította a szervezet állításait, bár elismerte, hogy a tüntetéseknek voltak halottai. Hozzátette, hogy a biztonsági erők soraiban is vannak halottak. A kormány adatai szerint körülbelül ezer embert tartóztattak le, míg a Központ az Emberi Jogokért nevű New York-i jogvédő szervezet szerint a letartóztatottak száma megközelíti a négyezret.

Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb politikai és vallási vezetője szerdán „mély és széles körű összeesküvésnek” nevezte a demonstrációkat, amelyet azonban „a nép szétzúzott”. Hamenei az önkénteseket tömörítő Baszidzs félkatonai alakulat teheráni rendezvényén beszélt erről. A Baszidzs milíciái az elmúlt napokban az iráni hatóságok mellett részt vettek a tüntetések elfojtásában.

Sariár, 2019. november 20.
Az iráni Tejarat bank egyik, tüntetők által felgyújtott fiókja előtt megy el egy nő az Alborz északi tartománybeli Sariárban 2019. november 20-án, öt nappal az után, hogy az iráni vezetés elrendelte az üzemanyagárak jelentős emelését és a jegyrendszeralapú tankolás bevezetését. A bejelentés nyomán rendbontásba torkolló tiltakozások robbantak ki több városban.
MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Hétfőn a hatóságok felhívására az utcára vonultak a rendszer támogatói is, és bár a nagygyűlés résztvevőinek számáról nem adtak pontos tájékoztatást, a tömeg – amely a „Le Amerikával!”, „Le Izraellel” és „Le a lázadókkal!” jelszavakat skandálta – megtöltötte a teheráni Forradalom teret, és elárasztotta az odavezető sugárutakat.

A tüntetések kezdete óta Teherán többször hangoztatta, hogy a megmozdulásokat külföldről, iráni emigráns csoportok köreiből szervezik, mégpedig a síita állam ellenségei, Szaúd-Arábia, Izrael és az Egyesült Államok segítségével.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »