A déli féltekén idén elmaradt az influenzaszezon

Miközben az Egyesült Államok és Európa attól fél, hogy a koronavírus- és az influenzajárvány együttes megjelenése heteken belül leterheli az egészségügyi rendszereket, a déli féltekén olyan kevés influenzás esetet regisztráltak az idén, hogy a járvány “gyakorlatilag elmaradt” – állítja az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

A koronavírus-járvány influenza-fertőzésekre gyakorolt lehetséges hatásának vizsgálata céljából a CDC az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által rögzített influenza-aktivitást elemezte ki a déli félteke három olyan országában – Ausztráliában, Chilében és a Dél-afrikai Köztársaságban -, ahol nyáron rendszerint tombol az influenzajárvány.

Mindhárom országban rendkívül alacsony volt az influenzás megbetegedések száma:

  • Ausztráliában 60 031 teszt közül csak 33-nak az eredménye lett pozitív;
  • Chilében 21 178 vizsgálatból 12 esetben mutatták ki a vírust;
  • a Dél-afrikai Köztársaságban pedig 2100 ember közül 6 kapta el a fertőzést.

Ezek alapján összességében 0,06 százalék volt a pozitív tesztek aránya, míg a korábbi években ez a ráta átlagosan 13 százalék volt.

A CDC szakértői úgy vélik, hogy az olyan erőfeszítések, mint a társadalmi távolságtartás, a maszkviselés és az iskolabezárások teljesen megbénították az influenzaszezont a déli félteke országaiban – és ugyanez megtörténhet az északi féltekén is, amennyiben az emberek jobban odafigyelnek és betartják az egészségügyi előírásokat.

Bár a CDC szeptemberi jelentése szerint az influenza-aktivitás egyelőre meglehetősen alacsony az Egyesült Államokban és világszerte egyaránt, a legtöbb helyen az oktatás például menetrend szerint, hagyományos formában indult el, és a tavaszi szigorú korlátozó intézkedéseket is feloldották.

Az USA-ban ráadásul még egy “átlagos” influenzaszezon is pusztító hatású lehet: a 2018-19-es influenzajárvány során több mint 35 millió ember kapta el a betegséget, több mint 490 000 ember került kórházba, illetve 34 200-an életüket vesztették – és ez egy olyan szezon volt, amit a CDC “közepesen súlyosnak” minősített.

Az egészségügyi szakértők éppen ezért attól tartanak, hogy a koronavírussal kombinált influenzaszezon túlterhelheti az egészségügyi rendszert, korlátozhatja a kórházak befogadóképességét, továbbá gyengítheti az emberek immunrendszerét, gátolva a szervezet képességét a fertőzések kivédésére. Az orvosok ezért idén mindenképpen javasolják az influenza elleni védőoltás beadatását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNN

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »