Koronavírus: újabb negatív rekord Franciaországban

Csaknem 10 ezer új fertőzöttel ismét megdőlt a koronavírus-járvány regisztrált napi esetszáma Franciaországban – közölte csütörtök este az egészségügyi minisztérium.

Az elmúlt 24 órában 9843 koronavírus-teszt bizonyult pozitívnak, s az elmúlt egy héten csaknem 50 ezer embernél mutatták ki a vírust, miközben több mint egymillió szűrés történt. A járvány kezdete óta végzett tesztek száma meghaladta a 10 milliót. A pozitív tesztek aránya napról napra emelkedik, csütörtökön elérte az 5,4 százalékot.

A kórházakban az elmúlt 24 órában 352 betegfelvétel történt, jelenleg 5096 fertőzöttet ápolnak kórházban. Lélegeztetőgépre 54 új beteg került szerda óta, amikor is 71, a megelőző napokban pedig nyolcvan új súlyos beteg volt, míg a múlt héten ötven volt a napi átlag. Jelenleg 615 súlyos beteget ápolnak intenzív osztályokon. A járvány tetőzésekor áprilisban több mint 7 ezer súlyos beteg volt lélegeztetőgépen, számuk június 30-a óta először emelkedett hatszáz fölé.

Az áldozatok száma a járványügyi korlátozások feloldása óta napi húsz körül mozog: az elmúlt 24 órában 19-én vesztették életüket, ezzel 30 813-ra emelkedett a Covid-19 fertőzésben elhunytak száma.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Emmanuel Macron államfő vezetésével pénteken összeül az úgynevezett egészségügyi védelmi tanács, hogy esetleges újabb korlátozó intézkedésekről döntsön a vírus terjedésének megfékezésére. „A vírus terjedéséhez kell alkalmazkodnunk, muszáj döntéseket hozni, úgy vélem, hogy realistának kell maradnunk, de nem engedhetünk a pániknak” – mondta előzetesen az államfő az Európai Unió déli tagországainak a korzikai Porticcióban rendezett csúcstalálkozóján. „Szeretném, ha a következő heteket tervezhetővé tennénk, miután a vírus intenzíven terjed” – fogalmazott Macron.

Jean-François Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője előző nap azt mondta, hogy a következő tíz napban „nehéz döntéseket kell meghozni”. Ennek kapcsán az elnök jelezte, hogy a tudományos tanács dolga „technikai”, a döntéseket a politikai vezetők hozzák meg, akik megpróbálnak „a lehető legátláthatóbban és legegyértelműbben” fellépni.

A köztársasági elnök jelezte, hogy a kormány úgy próbálja megállítani a vírus terjedését az egészségügyi előírásokkal (kötelező maszkviselés, védőtávolság és kézfertőtlenítés), illetve megszervezni a társadalom alkalmazkodását, hogy folytatódhasson az oktatás az iskolákban és más betegségek gyógyítása is a kórházakban.

A kormány szeretné elkerülni az általános karantént, de sajtóértesülések szerint helyi szinteken, mindenekelőtt az országi déli megyéiben, Marseille-ben és Bordeaux környékén elképzelhető, hogy akár kijárási korlátozásokat is elrendelnek a prefektusok a következő időszakban.

Tíz nappal a tanévkezdés után a koronavírus-fertőzés veszélye miatt 32 oktatási intézmény van zárva a 60 ezerből – jelezte csütörtök este az oktatási tárca. A bezárt intézményeken kívül 524 osztályban is szünetel a tanítás, miután koronavírusos esetet találtak.

A kormány már szerdán jelezte, hogy azoknak a szülőknek, akik az intézménybezárások miatt kénytelenek otthon maradni a gyerekekkel és nem tudnak otthoni munkavégzést folytatni, az állam átvállalja a fizetését.

A koronavírus-járvány miatt csökkentett munkaidős foglalkoztatás állami támogatását a jelenlegi feltételek mellett legalább 2021 nyaráig szavatolja a kormány a nehézségbe került munkahelyeken. A kényszerszabadság idején a munkavállaló vagy a nettó fizetése 84 vagy a bruttó 70 százalékát kapja meg az államtól, ami nem haladhatja meg a minimálbér 4,5-szörösét. Miután a munkaidő-csökkenés maximum 40 százalékos lehet, minden bejelentett munkavállaló megkapja nettó fizetése legalább 93 százalékát.

Forrás: MTI

Friss hírek