Svájc elutasította az uniós munkavállalás korlátozását

Svájcban a a legnagyobb parlamenti párt, az SVP kezdeményezésére népszavazást tartottak arról, hogy a jövőben korlátozzák-e az uniós állampolgárok szabad mozgását és munkavállalását az egyébként nem EU-tag, de az unióval szoros kapcsolatban álló országban.

Az SVP javaslatának célja a bevándorlás megállítása lett volna, de Svájcban azért másképp fest a bevándorlás kérdése, mint mondjuk Görögországban vagy Olaszországban, ahová zömével csónakokkal vagy NGO-hajókkal érkeznek a menekültek, míg Svájcban a bevándorolt  népesség kétharmada uniós országokból, illetve olyan európai országokból érkezik, mint Norvégia, Lichtenstein vagy Izland.

Ráadásul 450 ezer svájci állampolgár él európai uniós országokban, akiknek szintén nem lenne előnyös, ha Svájc eltávolodna az Európai Uniótól.

A népszavazáson mindenesetre nem ment át az ötlet, a jelenlegi szabályozás megtartására 62% arányban szavaztak a svájciak.

A teljes cikk a Reutersen, angol nyelven olvasható.

Tovább olvasom →

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »