Oroszország és Irán folytatja a barátkozást

Moszkva és Teherán elutasítja az Irán elleni állandó fegyverembargó bevezetését célzó amerikai erőfeszítéseket, és a szankciófenyegetés ellenére folytatni fogja gazdasági együttműködését, egyebek között a nukleáris energetika területén is – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután csütörtökön Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Mohamad Dzsavád Zarífot.

Lavrov a Zaríffal közösen megtartott sajtótájékoztatón jogellenesnek és perspektívátlannak nevezte az iráni nukleáris programól szóló nemzetközi megállapodást egyoldalúan felmondó Egyesült Államok fegyverembargó bevezetését célzó törekvéseit. Közölte, hogy iráni kollégájával megállapodott a közös beruházások folytatásában, elsősorban az energetika, így a nukleáris energetika területén, de a közlekedésben és az iparban is. Megerősítette, hogy még idén összeül a kereskedelmi és gazdasági kormányközi bizottság.

Zaríf méltatta, hogy Oroszország kulcsszerepet játszik a 2015-ös iráni atomalku fenntartásában, és a kétoldalú gazdasági együttműködés a nemzetközi nyomás ellenére is folytatódik. Bejelentette, hogy a 2001-ben megkötött kétoldalú megállapodás újabb automatikus meghosszabbítása helyett a felek aktualizálás céljából áttekintik a dokumentumot. Mint mondta, Irán számít Oroszország együttműködésére a koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni küzdelemben.

A két miniszter megállapodott abban, hogy az orosz-iráni-török “asztanai formátumban” folytatják az együttműködést a szíriai rendezés ügyében. Egyetértettek abban, hogy külföldi szereplők kizárólag Damaszkusz engedélyével tartózkodhatnak Szíria területén.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Kérdéses a CSA jövője

Frantisek Simáne, a Smartwings csoport tulajdonosa szerint a CSA tavalyi vesztesége mintegy másfél milliárd korona. A cég esetleges csődje azokat az ügyfeleket is érintheti, akik majdnem egymilliárd korona értékben repülőjegyeket vettek a CSA-tól, de eddig még nem használták fel azokat.

Read More »

Elindult a COVAX

Ghána az első olyan ország, ahová megérkezett az első Covid-vakcina szállítmány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására életre hívott COVAX-programján keresztül - írja a CNN.

Read More »