Az USA folytatja az Irán elleni szankciók visszaállítását

Az amerikai kormányzat hétfőn újabb szankciókat jelentett be huszonhét iráni személy és szervezet – köztük a teheráni védelmi minisztérium -, továbbá Nicolás Maduro venezuelai elnök ellen.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint az amerikai elnök rendeletet írt alá, amelynek értelmében „mindazon személyeknek befagyasztják az Egyesült Államokban lévő javait és érdekeltségeit, akik hozzájárulnak hagyományos fegyverek szállításához, eladásához vagy továbbadásához az Iráni Iszlám Köztársaság részére”.

Donald Trump leszögezte: „az iráni rezsim folyamatosan hazudott” az atomfegyverkezésre vonatkozó szándékait illetően, és „megtiltotta a nemzetközi ellenőröknek” a nukleáris létesítményei látogatását. Hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat minden rendelkezésére álló eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy „megakadályozza a nukleáris, ballisztikus és hagyományos fegyverekre vonatkozó iráni törekvéseket”.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn Steve Mnuchin pénzügyminiszterrel közösen sajtótájékoztatót tartott a szankciók bevezetéséről. „Mai intézkedéseink figyelmeztetést jelentenek, amelyet az egész világnak meg kell hallania” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy a Trump által aláírt dekrétum ennek jegyében szankcióval sújtja Nicolás Maduro venezuelai elnököt is. „Közel két éve, hogy Teherán korrupt felelősei együttműködnek Venezuela törvénytelen rezsimjével, hogy megkerüljék az ENSZ Iránra vonatkozó fegyverembargóját” – fejtette ki.

Az amerikai külügyminisztérium emellett szankcióval sújtotta az iráni védelmi minisztériumot és a fegyveres erők logisztikai ellátásával és hadiiparral foglalkozó két szervezetét, Mnuchin pedig korlátozásokat jelentett be az iráni atomenergia-ügynökséghez (AEOI) kötődő hat személy és három vállalat ellen is. Közlése szerint az amerikai kereskedelmi minisztérium az AEOI-val kapcsolatban álló további öt személyt tett feketelistára.

Mike Pompeo szombaton jelentette be, hogy az amerikai kormányzat minden ENSZ-szankciót visszaállít Iránnal szemben – azokról a büntetőintézkedésekről van szó, amelyek fokozatos feloldása szerepelt az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodásban. Washington arra hivatkozva vezette be újra a szankciókat, hogy szerinte Teherán megszegte a kötelezettségeit.

Irán segítése miatt szankcionált vállalatokat az USA

Az USA visszamenőleg is visszaállítja az Irán elleni szankciókat

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »