Kalifornia 2035-től betiltja a károsanyag-kibocsátó autók forgalmazását

Kaliforniában 2035-ig megszüntetik a benzinnel működő, a dízel, valamint a hibrid gépjárművek forgalmazását – jelentette be Gavin Newsom, az Egyesült Államok nyugati parti államának kormányzója, aki szerdán rendeletet is aláírt erről.

Szerdai sajtókonferenciáján Newsom „bátor lépésnek” minősítette saját döntését, hangsúlyozva, hogy „ez a leghatásosabb lépés, amelyet államunk megtehet a klímaváltozás elleni küzdelemben”.

A demokrata párti kormányzó kiemelte: évtizedeken keresztül lehetővé tették, hogy a gépjárművek szennyezzék a levegőt. „Megérdemeljük azokat az autókat, amelyek nem okoznak asztmát a gyermekeknek. A mi autóinknak nem szabad tovább rontaniuk a tűzvészeken és ezzel elősegíteniük, hogy még több, füsttel telített napunk legyen”. Newsom kijelentette: 15 év múlva minden autó, amelyet Kaliforniában forgalmaznak, „mentes lesz a károsanyag-kibocsátástól”.

A kormányzói rendelet mindazonáltal nem tiltja be a jelenleg forgalomban lévő „hagyományos” autókat, és nem tiltja meg ezek eladását, illetve vásárlását sem a használtautó-piacon. Elemzők megjegyzik: a kormányzói rendeletet a washingtoni szövetségi kormány bíróság elé viheti.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »