Immár egymillió embert érintenek a korlátozások a madridi tartományban

A madridi tartomány vezetése tovább növeli azon területek számát, ahol a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében korlátozzák a lakosok szabad mozgását – jelentette be a helyi autonóm kormány egészségügyi tárcavezetőjének helyettese pénteki sajtótájékoztatóján. Antonio Zapatero elmondta: a megszorítások kiterjesztése újabb 167 ezer embert érint, így a 6,6 millió lakosú régióban jövő hétfőtől már több mint egymillió emberre vonatkoznak a korlátozások.

A szabályok szerint az érintettek csak meghatározott esetekben hagyhatják el a lakhelyük szerinti zónát, ilyen például a munkavégzés, az oktatás és az orvosi ellátás. Emellett a kijelölt területeken felére csökkentik az üzletek és éttermek befogadóképességét, továbbá rövidülnek a nyitvatartási idők is. A parkokat és a játszótereket lezárják.

Az intézkedések a főváros nyolc kerületét, illetve a vonzáskörzetében található nyolc települést érintenek. Mindezek összesen 45 egészségügyi körzetet foglalnak magukba – ezek alapján határozták meg a korlátozások területi határait.

Zapatero hangsúlyozta: a döntést szigorúan szakmai kritérium alapján hozták meg, az állampolgárok és az egészségügyi rendszer védelmét szem előtt tartva. Emlékeztetett, hogy a járványügyi szabályok megszegése bírságot von maga után, amelynek mértéke 600 és 600 ezer euró (217 ezer forint és 217 millió forint) között lehet.

A politikus arra kérte a madridi tartomány összes lakosát, hogy a következő időszakban mondjanak le a nem elengedhetetlen utazásokról, programokról. A helyi kormány javasolja emellett a távmunka előnyben részesítését, valamint a munkahelyeken a fokozatos beléptetés alkalmazását is.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a jövő héten megkezdik a tartományban élők tömeges szűrését az úgynevezett antigén-gyorsteszttel, amely torokváladékból vett minta alapján 15 perc alatt mutat eredményt. A tesztek megbízhatósága 93-99 százalék között van.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A járványügyi védekezés a tartományi kormányok hatáskörében van, de a központi spanyol kormány szigorúbb intézkedéseket látna indokoltnak a madridi régióban.

Salvador Illa egészségügyi miniszter pénteken sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a tárca azt javasolta a madridi vezetésnek: a korlátozásokat terjesszék ki az egész fővárosra, valamint minden olyan településre, ahol az elmúlt két hétben meghaladta az ötszázat az igazolt esetszám százezer lakosra vetítve, ami feleannyi, mint az életbe léptetett korlátozások küszöbértéke.

A két kormány hétfőn jelentette be: szoros együttműködésben fog dolgozni és közös járványvédelmi munkacsoportot hoz létre azzal a céllal, hogy az megtervezze és koordinálja a térségi járványellenes stratégiát az ország többi régiójához képest kiugró esetszámokat mutató tartományban. Hetek óta Madridból jelentik a regisztrált koronavírus-fertőzöttek legkevesebb harmadát, átlagosan 1500 új esetet naponta.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek