Lázambulanciákkal és új tesztelési stratégiával védekeznek a németek

Új stratégiát dolgoznak ki Németországban a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezésre – jelentette be a szövetségi egészségügyi miniszter hétfői interjúkban.

Jens Spahn a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az őszi és a téli hónapokra szóló stratégia egyik fő eleme az úgynevezett lázambulanciák felállítása, amelyeken csak a légúti panaszokkal, vagyis az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) jelenlétére és az attól nehezen elkülöníthető egyéb klasszikus meghűléses megbetegedésre utaló tünetekkel jelentkező pacienseket vizsgálják majd. Az ilyen betegek elkülönítése csökkenti a SARS-Cov-2 terjedésének veszélyét a háziorvosi rendelőkben – mondta a miniszter.

Egy másik interjúban, a Rheinische Post című lapban elmondta, hogy a lázambulanciák rendszerét helyi és regionális szinten építik ki, a tervek szerint az önálló rendelőt üzemeltető szakorvosok tartományi szövetségeivel (Kassenärtzliche Vereinigungen) együttműködésben. Hozzátette: a koncepció már elkészült, és ideális esetben ősszel országszerte megnyílnak a lázambulanciák.

Emellett átdolgozzák a tesztelési stratégiát és a karanténra vonatkozó szabályokat is. Az új előírásokat a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányokkal együtt készítik elő, várhatóan október közepére végeznek a munkával. A tervek szerint a tesztelési gyakorlatnak része lesz az úgynevezett antigéngyorstesztek használata, amelyekkel néhány perc alatt elkészül a lelet. „Ez minőségi előrelépés lenne” – fogalmazott Spahn.

Kiemelte, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok számára külön stratégiát készítenek: fertőzésgyanú nélkül is, megelőzés céljából rendszeresen tesztelik majd többek között az idősotthonok lakóit és dolgozóit.

A miniszter rámutatott, hogy az utóbbi hetekben minden korábbinál nagyobbra bővítették a tesztelési kapacitást: a laboratóriumok már hetente több mint egymillió mintát tudnak elemezni, és az utóbbi négy hét alatt több tesztet végeztek el, mint a megelőző bő két hónap alatt.

Azzal kapcsolatban, hogy a kórházak intenzív osztályain csökkentik a SARS-Cov-2 által okozott betegségben (Covid-19) szenvedőknek fenntartott ágyak arányát, a miniszter a Deutschlandfunknak elmondta, hogy jelenleg főleg fiatalok kapják el a vírust, és körükben ritka a súlyos megbetegedés. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a vírus ismét erősebben terjed majd az idősek körében, de a kórházak jól felkészültek a terhelés esetleges növekedésére, és a Covid-19-ben szenvedőknek fenntartott ágyak aránynak csökkentésével együtt is Németországban több szabad intenzív ellátási ágy van, mint Franciaországban és Olaszországban együttvéve.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfőn ismertetett adatai szerint az utóbbi 24 órában 922 új SARS-Cov-2-fertőzést regisztráltak, a teszttel igazolt esetek száma így 272 337-re emelkedett. A járvány halálos áldozatinak száma nem változott, továbbra is 9386 eset szerepel az RKI kimutatásában. Az adatokat torzíthatja, hogy a járási és városi egészségügyi hivatalok hétvégenként rendszertelenül továbbítanak adatokat a berlini RKI-nek.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »