WHO: leginkább a fiatalok miatt terjed a koronavírus

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napokban arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány leginkább a 20-as, 30-as és 40-es éveikben járó emberek miatt terjed rohamsebességgel, akik maguk sem tudják, hogy fertőzöttek.

“A fiatalok többségénél nem alakulnak ki tünetek, vagy ha igen, akkor is általában enyhe panaszokkal megússzák a betegséget” – mondta Dr. Takeshi Kasai, a WHO Csendes-óceáni régiójának igazgatója egy sajtótájékoztató alkalmával. “Ez növeli a legkiszolgáltatottabbak – az idősek, a betegek, a tartós ápolásban részesülők, a sűrűn lakott városi területeken élő emberek, valamint a korlátozott egészségügyi ellátással rendelkező vidéki térségekben élők – megfertőződésének kockázatát” – tette hozzá.

Kasai szerint a világ vezetőinek “meg kell duplázniuk erőfeszítéseiket” annak megakadályozására, hogy a vírus elterjedjen a kiszolgáltatott közösségekben. “Arra biztatunk minden régióbeli országot, hogy alkalmazzanak olyan új taktikákat, amelyek minimalizálják a Covid-19 társadalmi és gazdasági következményeit, és dolgozzanak ki tervet arra vonatkozólag, hogy hogyan tudunk megbirkózni a válsággal a belátható jövőben” – fogalmazott.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint a koronavírus közel 22 millió embert fertőzött meg világszerte. A hónap elején a WHO publikált egy elemzést, amely során mintegy 6 millió fertőzéses esetet vettek górcső alá február 24-e és július 12-e között. A szervezet megállapította, hogy a 15 és 24 év közötti fertőzött emberek aránya 4,5 százalékról 15-re nőtt a vizsgált időszak alatt.

Az Egyesült Államokban az állami egészségügyi tisztviselők szerint egyre több fiatal hagyja figyelmen kívül a társadalmi távolságtartást és a kötelező maszkviselést célzó intézkedéseket, és a vírus emiatt terjed gyorsabb ütemben. Mike Pence amerikai alelnök június végén hangot is adott nemtetszésének, hangsúlyozva, hogy – különösen Texasban és Floridában – “a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizált amerikaiak csaknem fele 35 éven aluli”.

Dr. Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, a Fehér Ház járványügyi tanácsadói csapatának vezető tagja azt mondta, hogy az orvosok “egyre több komplikációt tapasztalnak” a Covid-19-ben szenvedő fiatalok körében. A szakértő ezért arra sürgette a fiatal amerikaiakat, hogy ne vegyék félvállról a járványt, s hozzátette: még soha nem látott olyan vírust, amelynek ennyi lehetséges tünete lett volna.

A WHO szerint azonban még nincs minden veszve: annak ellenére, hogy az esetek száma magas (és egyre növekszik) az USA-ban és a világ más részein, továbbra is van esély a vírus ellenőrzés alá vonására. A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az ajánlások és az egészségügyi előírások betartása továbbra is rendkívül fontos.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »