WHO: leginkább a fiatalok miatt terjed a koronavírus

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napokban arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány leginkább a 20-as, 30-as és 40-es éveikben járó emberek miatt terjed rohamsebességgel, akik maguk sem tudják, hogy fertőzöttek.

“A fiatalok többségénél nem alakulnak ki tünetek, vagy ha igen, akkor is általában enyhe panaszokkal megússzák a betegséget” – mondta Dr. Takeshi Kasai, a WHO Csendes-óceáni régiójának igazgatója egy sajtótájékoztató alkalmával. “Ez növeli a legkiszolgáltatottabbak – az idősek, a betegek, a tartós ápolásban részesülők, a sűrűn lakott városi területeken élő emberek, valamint a korlátozott egészségügyi ellátással rendelkező vidéki térségekben élők – megfertőződésének kockázatát” – tette hozzá.

Kasai szerint a világ vezetőinek “meg kell duplázniuk erőfeszítéseiket” annak megakadályozására, hogy a vírus elterjedjen a kiszolgáltatott közösségekben. “Arra biztatunk minden régióbeli országot, hogy alkalmazzanak olyan új taktikákat, amelyek minimalizálják a Covid-19 társadalmi és gazdasági következményeit, és dolgozzanak ki tervet arra vonatkozólag, hogy hogyan tudunk megbirkózni a válsággal a belátható jövőben” – fogalmazott.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint a koronavírus közel 22 millió embert fertőzött meg világszerte. A hónap elején a WHO publikált egy elemzést, amely során mintegy 6 millió fertőzéses esetet vettek górcső alá február 24-e és július 12-e között. A szervezet megállapította, hogy a 15 és 24 év közötti fertőzött emberek aránya 4,5 százalékról 15-re nőtt a vizsgált időszak alatt.

Az Egyesült Államokban az állami egészségügyi tisztviselők szerint egyre több fiatal hagyja figyelmen kívül a társadalmi távolságtartást és a kötelező maszkviselést célzó intézkedéseket, és a vírus emiatt terjed gyorsabb ütemben. Mike Pence amerikai alelnök június végén hangot is adott nemtetszésének, hangsúlyozva, hogy – különösen Texasban és Floridában – “a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizált amerikaiak csaknem fele 35 éven aluli”.

Dr. Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, a Fehér Ház járványügyi tanácsadói csapatának vezető tagja azt mondta, hogy az orvosok “egyre több komplikációt tapasztalnak” a Covid-19-ben szenvedő fiatalok körében. A szakértő ezért arra sürgette a fiatal amerikaiakat, hogy ne vegyék félvállról a járványt, s hozzátette: még soha nem látott olyan vírust, amelynek ennyi lehetséges tünete lett volna.

A WHO szerint azonban még nincs minden veszve: annak ellenére, hogy az esetek száma magas (és egyre növekszik) az USA-ban és a világ más részein, továbbra is van esély a vírus ellenőrzés alá vonására. A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az ajánlások és az egészségügyi előírások betartása továbbra is rendkívül fontos.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »