Egyre több az idős koronavírus-fertőzött Németországban

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdán ismertetett elemzése szerint Németországban ismét gyakrabban fordul elő koronavírus-fertőzés az idősek körében.

A járványügyi szakértők kiemelték, hogy a naponta regisztrált fertőzöttek száma ugyan növekedett az utóbbi hetekben – július közepétől meredeken emelkedett, augusztus vége óta a korábbinál magasabb szinten stabilizálódott -, de egyre kevesebb regisztrált fertőzött halt meg, ami leginkább annak tulajdonítható, hogy főleg fiatalok kapták el a vírust, akiknek körében viszonylag ritka a súlyos megbetegedés és a fertőzéssel összefüggő elhalálozás.

Azonban a múlt hét óta az esetszám enyhe emelkedése látható az idősebb korosztályokban – tették hozzá, aláhúzva, hogy ezt a folyamatot szorosan nyomon kell követni. Mint írták, meg kell akadályozni, hogy a járvány első hullámához hasonlóan magasra szökjön a megbetegedések száma az idősek körében és a lakosság fokozottan veszélyeztetett csoportjaiban, mert ebben az esetben a kórházi kezelésre szorulók, valamint a halálesetek száma is emelkedésnek indulna.

Az RKI szerdai kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 1901 fertőzöttet regisztráltak, ami ugyan jelentős emelkedés az egy nappal korábbi 1407-hez képest, de elmarad az utóbbi hetek 2000 feletti csúcsától. Az új esetekkel együtt 263 663 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2-t Németországban. A fertőzés okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma hattal 9368-ra emelkedett.

A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga 1,00. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 100 embernek adja át a kórokozót, vagyis a járvány stagnál, éppen az erősödés és a gyengülés határán van.

A napi esetszám növekedése nem terhelte meg számottevően az egészségügyi ellátórendszert. Ezt jelzi, hogy az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) nyilvántartása szerint a több mint 30 ezer intenzív ellátási ágy közül csupán 233 ágyon kezelnek Covid-19-ben szenvedő beteget, ami csökkenés az előző napi 236-hoz képest. A nyilvántartás szerint a járvány eleje óta 17 067 ilyen eset volt a németországi kórházak intenzív osztályain.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek