Hatvan éve először csökkenhet a GDP Ázsiában

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) prognózisa szerint hatvan éve az első alkalommal csökkenhet az idén az ázsiai régió bruttó hazai terméke.

A bank felülvizsgálta Asian Development Outlook (ADO) prognózisát, amely alapján a régió bruttó hazai terméke (GDP) 0,7 százalékkal csökkenhet az idén, jövőre pedig 6,8 százalékkal növekedhet. Az ADB lefelé korrigálta prognózisának előző verziójában az idei évre jelezett 2,2 százalékos növekedést, jövőre viszont nagyobb növekedést vár az abban jelzett 6,2 százaléknál.

A térség bruttó hazai terméke 2021-ben lényegesen elmarad majd a még a vírusjárvány előtt lefektetett prognózisokban jelzetthez képest, vagyis „V” alakú fellendülésre nem lehet számítani, hanem sokkal inkább a helyzet időben elhúzódó, „L” alakú rendeződésére. A gazdasági visszaesés általános jelenség lesz a térségben, a mintegy 50 nemzetgazdaság háromnegyedét felöleli majd. A kevés kivétel között Kína fogja tudni felmutatni az egyik legjobb eredményt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

11% feletti mértékben csökkent a GDP az unióban és az OECD-országokban

Az IMF szerint idén csak Kína tud növekedni

Inflációs várakozását a bank 2020-ra vonatkozólag 3,2 százalékról 2,9 százalékra csökkentette az egész régióra, a 2021-es 2,3 százalékos előrejelzésén viszont nem változtatott. Az ADB a lakossági kereslet csökkenésére, illetve az alacsonyabb olajárakra vezeti vissza inflációs várakozásainak mérséklését, ami bőven ellentételezni fogja majd a kínálati fennakadások által keltett inflációs nyomást. Kivétel ez alól Dél- és Közép-Ázsia, ahol a járvány miatt bekövetkező kínálati fennakadások – illetve egyes országokban a deviza árfolyamcsökkenése – a korábban jelzettnél magasabb inflációhoz vezet majd.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »