A héten már tényleg végső szakaszához ér az orosz vakcina tesztelése

Oroszország a héten megkezdi első Covid-19 elleni vakcinája klinikai tesztelésének harmadik szakaszát – közölte hétfőn Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter.

Korábbi közlések szerint a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett és augusztus 11-én feltételesen bejegyzett Szputnyik V vakcinát a harmadik fázisban 40 ezer önkéntesen fogják kipróbálni. Az első és a második szakasz eredményeiről a The Lancet orvosi folyóiratban a múlt héten megjelent publikáció szerint a beoltott személyekben mintegy másfészer több antitest alakul ki, mint azokban, akik átestek a fertőzésen.

Hétfői kommünikéjében az egészségügyi tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy a jövő héten megkezdődik az oltóanyag klinikákra történő kiszállítása, egyelőre kis adagokban, mert „minden érdeket figyelembe kell venni”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szeptemberben már forgalomban lehet a koronavírus elleni orosz oltóanyag

Októberben már tömeges oltásra készülnek az oroszok

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője hétfőn egy fertőző betegségekről tartott online tanácskozáson bejelentette, hogy a novoszibirszki Vektor kutatóközpont szeptember 30-ára szintén végez peptid antigén alapú vakcinájának klinikai tesztelésével. (Ez a hivatalos orosz szóhasználatban a tesztelés első és második szakaszának lezárását jelenti.)

Beszámolója szerint az év eleje óta az oroszok 0,6 százalékát fertőzte meg bizonyítottan az új koronavírus. Oroszországban, amely Popova szerint világelső a 100 ezer főre eső szűrésben, 172 féle hazai és külföldi tesztrendszert alkalmaznak. Emellett Moszkva 35 országnak segített csaknem egymillió diagnosztikai eszköz szállításával. Mint mondta, az orosz régiókban a lakossági immunitás eltérő: 4 és 50 százalék közötti skálán mozog. Popova reményét fejezte ki, hogy az orosz járványügyi védekezés hatékonysága jelentősen javul majd.

Forrás: MTI

Friss hírek