Thaiföld nemzeti parkjainak jót tett a világjárvány

Thaiföld azt tervezi, hogy évente több hónapra bezárja nemzeti parkjait, hogy csökkentse a környezeti károkat a népszerű turisztikai helyszíneken – közölte az ország környezetvédelmi minisztere.

A pandémia során – a világ többi részéhez hasonlóan – egy időre Thaiföldön is bezárták a népszerű turisztikai célpontokat. A nemzeti parkok bezárása itt azonban “lehetővé tette a természetes élőhelyek regenerálódását, valamint egyes fajok – például a bálnák és a teknősök – visszatérését eredményezte az ország világhírű strandjaira. A hatóságok ezért azt tervezik, hogy a jövő évtől kezdődően évente két-négy hónapra lezárják a parkokat a turisták előtt” – magyarázta Varawut Silpa-archa környezetvédelmi és természeti erőforrásokért felelős miniszter.

Thaiföldön több mint 100 nemzeti park található országszerte; az északi hegyi régióktól a déli trópusi szigetekig elég nagy területeket fednek le, és olyan népszerű helyszínek találhatók itt, mint a Phi Phi szigetek és a Phangnga-öböl. Az illetékes minisztérium adatai szerint a 2019-es pénzügyi évben több mint 20 millió ember látogatott el az érintett területekre és összesen mintegy 2,2 milliárd bátot (70 millió dollárt) költöttek belépőkre.

A turizmus Thaiföld gazdaságának kulcsfontosságú részét képezi; a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások előtt hozzávetőlegesen a bruttó hazai termék (GDP) egyötödét ez az ágazat adta. A trópusi tengerpartok, szigetek és más természeti látványosságok egy része éppen emiatt nehezen “birkózott meg” a külföldi látogatók számával, amely 2019-ben közel 40 millióra rúgott.

Varawut, aki körülbelül egy éve van hivatalban, elmondta, hogy a parkok lezárását nem egyszerre tervezik; egy afféle rotációs rendszert kell elképzelni. “Kivétel ez alól a Phi Phi szigeteken található Maya-öböl, amely mindaddig nem látogatható, amíg a terület nagy része fel nem épül a tömegturizmus által okozott károkból” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az öböl korallzátonyainak regenerálódása akár 40 évet is igénybe vehet.

Thaiföld határai március vége óta zárva vannak a legtöbb külföldi előtt, de a kormány tervei között szerepel az ország mielőbbi újranyitása annak érdekében, hogy megmentsék a gyengélkedő turisztikai ágazatot. Az idegenforgalomra támaszkodó thaiföldi gazdaság az egyik legsúlyosabban érintett a világon, az előrejelzések szerint idén összességében rekordmértékben, 8,5 százalékkal zsugorodik.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek