Tovább romlik a járványhelyzet Spanyolországban

Spanyolországban tovább emelkedik az igazolt koronavírus-fertőzések száma, péntek óta 23 ezer pozitív esetet regisztráltak – közölte Fernando Simón, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban.

A járványügyi vezető kifejtette: az elmúlt 24 órában mintegy 2500 új fertőzést azonosítottak a vizsgálatok, ezzel a járvány kezdete óta kiszűrt esetek száma meghaladja a 462 ezret. A szakember a terjedés növekedésének fő okaként az országon belüli mobilitást nevezte meg, hozzátéve, hogy a most kiszűrt fertőzöttek 55 százaléka 40 év alatti, 10 százalékuk pedig 70 év feletti.

Simón beszélt arról is, hogy a sűrűn lakott területeken sokkal nehezebb ellenőrzés alatt tartani a vírus terjedését, például ezért is a madridi autonóm közösségben fordul elő ismét a legtöbb fertőzés, az összes eset mintegy 20 százaléka. A fővárost is magába foglaló tartományban egy nap alatt 554-gyel emelkedett az esetszám, amelyet Baszkföld és Andalúzia követ 394, illetve 308 napi új igazolt fertőzéssel.

„Közel vagyunk ahhoz, hogy kétszer annyi tesztet végezzünk, mint amennyit július végén” – fogalmazott az igazgató. Mint mondta, augusztus 21-e és 27-e között több mint 566 ezer PCR-teszt készült el. Ezek az adatok az állami és a magán úton elvégzett vizsgálatokat egyaránt tartalmazzák. Az eredményt azonban keserédesnek nevezte, mivel a diagnosztikai kapacitás növelésével növekedett a feltárt esetszám is.

Tájékoztatása szerint a növekvő esetszámok ellenére a helyzet továbbra sem azonos a tavaszi állapottal, ugyanis jelenleg az országos kórházi ellátási kapacitás 6 százalékát fordítják Covid-betegek kezelésére. Madridban ez 16 százalék, Baszkföldön 11 százalék, míg Navarrában és Valenciában viszont csak 4 százalék.

A fertőzés következtében ez elmúlt egy hét során 141-en vesztették életüket, így a halálos áldozatok száma összesen már meghaladja a 29 ezret. Az elhunytak többsége 85 év feletti, idős beteg volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »