A koronavírus ismét rávilágít Spanyolország gyenge pontjaira

Az euróövezet válsága után Spanyolország pozitív példaként jelent meg a blokk gyengébb nemzetei számára, a világjárvány azonban nagyban veszélyeztetheti ezt az előrehaladást.

Az eurózóna válsága után Spanyolország egyfajta modellként jelent meg a tekintetben, hogy a monetáris unió törékenyebb országai hogyan fejlesszék magukat. Amikor lazítottak a szigorú munkatörvényeken, a gazdaság fokozatosan bővült, aminek következtében a befektetők Madridba csődültek, az államkötvények hozama pedig jóval az olasz szint alá esett.

Ezt követően Spanyolország megerősítette politikai befolyását az Európai Unióban, veszélyeztetve Olaszország pozícióját mint a harmadik legbefolyásosabb tagállam Németország és Franciaország után. Ahogy Róma vagyona és befolyása csökkent, Madridé úgy nőtt.

A rossz hír, hogy a koronavírus-válság e fejlődés nagy részét alááshatja. A pandémia első hulláma alatt – Olaszország és az Egyesült Királyság mellett – Spanyolország volt az egyik legfőbb európai epicentrum, jelenleg pedig sokkal rosszabb helyzetben van, mint a szomszédos országok. Emellett az időzítés gazdasági szempontból is a lehető legrosszabb: az év első felében Spanyolország bruttó hazai terméke (GDP) közel negyedével csökkent 2019 végéhez képest. Ez sokkal rosszabb érték, mint amit Olaszországban és Franciaországban mértek – a nagyobb európai nemzetek közül csak Nagy-Britannia közelítette meg ezt a számot.

Ez a visszaesés híven tükrözi a spanyol intézmények és a gazdaság strukturális problémáit. A pandémia súlyos hiányosságokat tárt fel a közegészségügyi rendszerben. Emellett konfliktusok zajlottak a központi kormány és egyes nagyobb autonómiával rendelkező (és még több függetlenségre vágyó) régiók között – márciusban például Madrid összerúgta a port Katalóniával az utóbbi azon döntése miatt, hogy önkényesen szigorította a kormány által már bevezetett korlátozásokat. Továbbá csakúgy, mint Olaszországban, a rossz szerencse is közrejátszott: Spanyolországnak is az elsők között kellett szembenéznie a Covid-19 első hullámával Európában, így kevesebb ideje volt felkészülni. 

⁣És azután, hogy az első hullámot sikerült ellenőrzés alá vonni, Madrid ismét túl messzire ment, és enyhítette az addigi lezárásokat. A legnagyobb problémát később az okozta, hogy újranyithattak a nightklubok. Miután a fertőzéses esetek száma újból emelkedni kezdett, újra be kellett zárniuk a táncparketteket, a hatóságoknak azonban jelentős nehézségeket okozott a bulizók felkutatása, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzöttekkel.

Spanyolország válságkezelése rossz hatással van a gazdaságra is. Az ország nagymértékben támaszkodik a turizmusra, és a nemzetközi utazás hirtelen megtorpanása komoly költségeket fog eredményezni. A vírus korai visszatérése azt jelentette, hogy Spanyolország volt az első dél-európai ország, amely újfent utazási korlátozásokkal szembesült más államok részéről, beleértve Nagy-Britanniát is. A spanyol éttermek és szállodák így hatalmas haszontól estek el – lévén újabb hetek “maradtak ki” a bevétel szempontjából kritikusnak számító nyaralószezonból.

Mindezek fényében Madridnak erősen támaszkodnia kell az európai segítségnyújtás különféle formáira a hiány megszüntetése érdekében. Ezért az elsők között jelentkezett a munkaerőpiacok támogatására irányuló uniós programban való részvételre, ráadásul az Európai Unió által július közepén elfogadott helyreállítási terv fő kedvezményezettjei közé tartozik.

Ennek ellenére a politikai kilátások is bizonytalanok. Pedro Sánchez miniszterelnök egy gyenge lábakon álló kisebbségi kormányt vezet, és a legtöbb európai vezetővel ellentétben nem vált népszerűbbé a világjárvány első szakaszában, bár támogatottsági mutatója javult a közelmúltban. Az egyik legnagyobb kihívás a számára az, hogy ősszel elfogadtassa a költségvetést, amit 2018-as hatalomra kerülése óta nem sikerült elérnie.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »