Újra kijárási korlátozásokat vezettek be Spanyolország egyes területein

A koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt kijárási korlátozások bevezetését jelentette be Lleida városában és további hét katalán településen a katalán kormány vasárnap.

Az itt élők hétfőtől csak meghatározott esetekben, például munkavégzés, bevásárlás céljából hagyhatják el otthonukat. Bezárnak a sport- és kulturális központok, az éttermek nem fogadhatnak vendéget, csak házhoz szállításra készíthetnek ételt – ismertette a döntés részleteit Alba Vergés katalán egészségügyi tanácsos és Miquel Buch belügyi tárcavezető sajtótájékoztatón. Ezzel a régió gyakorlatilag visszaállt a márciusban bevezetett korlátozó intézkedések közel teljeskörű alkalmazásához.

Lleida mellett Alcarras, Soses, Seros, Aitona, La Granja d’Escarp, Massalcoreig és Torres de Segre lakosaira vonatkoznak a bejelentett tilalmak. Mindegyik település Segriá járásban található, amelyet egy héttel ezelőtt helyeztek vesztegzár alá. A bevezető utakat a hatóságok őrzik: néhány kivétellel – mint például az áruszállítás – nem lehet sem belépni, sem távozni ebből a térségből, ahol mintegy 210 ezren élnek.

A további szigorításra azért van szükség, mert a vesztegzár ellenére emelkedik a fertőzöttek száma, az elmúlt egy napban 190 új esetet igazoltak. A kórházi kezelésre szorulók száma meghaladta a százat, egy ember életét veszítette.

Katalóniában több aktív járványgóc van, amelyekben összesen 816 új fertőzöttet azonosítottak 24 óra alatt. A tartományban csütörtök óta kötelező a szájmaszk viselése minden nyilvános helyen függetlenül attól, hogy lehet-e tartani az egészségügyi hatóságok által biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolságot másoktól. A példát az ország egyre több részén követik, a Baleár-szigeteken és Extremadurában már bevezették, a jövő héten várhatóan elrendelik Andalúziában, Aragónban, Murciában és La Riojában is.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint mintegy száz aktív járványgócot tartanak számon országszerte. A három vagy annál több, egymással összefüggő igazolt eseteket már gócnak tekintik. A katalán Segrián kívül még Galiciában, a több mint 70 ezer lakosú A Marina járás került vesztegzár alá, ahol 185 fertőzöttet tartanak nyilván.

Az északi tartományban vasárnap rendkívüli biztonsági intézkedések mellett autonóm parlamenti választásokat tartanak. A szavazóhelyiségekben belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, a padlón kijelölt távolság betartása és a szájmaszk viselése. Az igazolt fertőzöttek nem mehetnek el szavazni.

A dél-európai országban az első, január végi eset óta hivatalosan mintegy 254 ezer fertőzést azonosítottak a vizsgálatok, a halálos áldozatok száma meghaladja a 28 ezret, ugyanakkor a worldometers.info összesítése szerint az esetek száma tegnap meghaladta a 300 ezret.

A lakosság átfertőzöttségét vizsgáló nagyszabású állami kutatás szerint csaknem két és fél millióan eshettek át a koronavírus-fertőzésen, ez azonban mindössze a lakosság 5,2 százaléka,  vagyis nem alakulhatott ki közösségi immunitás a vírussal szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »