Joe Biden azt ígéri, kivezeti Amerikát a sötétségből

Joe Biden volt amerikai alelnök pártja konvenciójának záróbeszédében csütörtök este elfogadta a Demokrata Párt elnökjelöltségét, és azt ígérte, hogy kivezeti Amerikát “a sötétségből”.

“Nagy megtiszteltetéssel fogadom el ezt a jelölést az Egyesült Államok elnökének” – mondta. Biden a beszédet a Delaware államban lévő Wilmingtonban található házában, egy pódium mögött, amerikai zászlókkal körülvéve mondta el.

Azzal kezdte, hogy “szavát adja”, ha megbízzák őt az elnökséggel, akkor a legjobbat hozza ki az amerikaiakból, nem pedig a legrosszabbat, és “rendbe teszi Amerika lelkét”. “Én a fény szövetségese leszek, és nem a sötétségé” – jelentette ki.

Véleménye szerint az Egyesült Államok bajban van, négy nagy veszély fenyegeti: a koronavírus-járvány, a gazdasági visszaesés, a demokrácia hiánya és a klímaválság. Mindezen problémák kapcsán hibásnak tartja Donald Trump jelenlegi elnököt.

Biden azt állította, hogy Trump rosszul irányította a járvány elleni küzdelmet, a gazdaságban az adócsökkentésekkel a gazdagoknak és a nagyvállalatoknak kedvezett, továbbá magatartásával élezte az ellentéteket és a megosztottságot a társadalomban. Azt hangoztatta, hogy az ő vezetésével e bajokat orvosolni fogják, mert az amerikaiak – mint mondta – “jó és tisztességes emberek”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Biden szerint Trump nem vállalja a rá háruló felelősséget, nem viselkedik országvezetőként, diktátorokkal barátkozik, és minden nap úgy kel fel, hogy azt hiszi, “a kormányzás róla szól”. Ellenben az ő elnöksége alatt nem hunynak majd szemet afelett, hogy Oroszország pénzt ajánl amerikai katonák elleni támadásokért – mondta. Biden ezzel azokra a sajtóinformációkra utalt, amelyek szerint az oroszok pénzt ajánlottak volna fel az afganisztáni táliboknak amerikai katonák elleni támadásokért. E sajtóértesüléseket azonban az amerikai hírszerzés cáfolta.

A demokraták elnökjelöltje úgy véli, hogy az elnök “kudarcot vallott a nemzet iránti legalapvetőbb kötelességében, abban, hogy megvédje Amerikát”. Ez szerinte “megbocsáthatatlan”.

A 77 éves politikus már elnöksége első napjára “országos stratégiát” ígért. Hangsúlyozta a munkahelyteremtés fontosságát és a szerinte megosztott ország egyesítését. Leszögezte, hogy azokért is keményen fog dolgozni, akik nem őt támogatják.

Beszéde előtt az elnökjelöltségért versenyben volt egykori riválisai – például Andrew Yang, Pete Buttigieg és Michael Bloomberg -, valamint a Demokrata Párt ismert személyiségei – köztük Keisha Lance Bottoms atlantai polgármester, Tammy Duckworth szenátor, vagy Cory Booker szenátor – méltatták Joe Bident.

A szervezők hosszú filmet állítottak össze a politikus több évtizedes karrierjéről. A Julia Louis-Dreyfus színésznő vezette rendezvény után Biden és felesége mellett megjelent Kamala Harris alelnökjelölt és a férje is. A konvenció a Biden háza előtti tűzijátékkal zárult.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek