Joe Biden azt ígéri, kivezeti Amerikát a sötétségből

Joe Biden volt amerikai alelnök pártja konvenciójának záróbeszédében csütörtök este elfogadta a Demokrata Párt elnökjelöltségét, és azt ígérte, hogy kivezeti Amerikát „a sötétségből”.

„Nagy megtiszteltetéssel fogadom el ezt a jelölést az Egyesült Államok elnökének” – mondta. Biden a beszédet a Delaware államban lévő Wilmingtonban található házában, egy pódium mögött, amerikai zászlókkal körülvéve mondta el.

Azzal kezdte, hogy „szavát adja”, ha megbízzák őt az elnökséggel, akkor a legjobbat hozza ki az amerikaiakból, nem pedig a legrosszabbat, és „rendbe teszi Amerika lelkét”. „Én a fény szövetségese leszek, és nem a sötétségé” – jelentette ki.

Véleménye szerint az Egyesült Államok bajban van, négy nagy veszély fenyegeti: a koronavírus-járvány, a gazdasági visszaesés, a demokrácia hiánya és a klímaválság. Mindezen problémák kapcsán hibásnak tartja Donald Trump jelenlegi elnököt.

Biden azt állította, hogy Trump rosszul irányította a járvány elleni küzdelmet, a gazdaságban az adócsökkentésekkel a gazdagoknak és a nagyvállalatoknak kedvezett, továbbá magatartásával élezte az ellentéteket és a megosztottságot a társadalomban. Azt hangoztatta, hogy az ő vezetésével e bajokat orvosolni fogják, mert az amerikaiak – mint mondta – „jó és tisztességes emberek”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Biden szerint Trump nem vállalja a rá háruló felelősséget, nem viselkedik országvezetőként, diktátorokkal barátkozik, és minden nap úgy kel fel, hogy azt hiszi, „a kormányzás róla szól”. Ellenben az ő elnöksége alatt nem hunynak majd szemet afelett, hogy Oroszország pénzt ajánl amerikai katonák elleni támadásokért – mondta. Biden ezzel azokra a sajtóinformációkra utalt, amelyek szerint az oroszok pénzt ajánlottak volna fel az afganisztáni táliboknak amerikai katonák elleni támadásokért. E sajtóértesüléseket azonban az amerikai hírszerzés cáfolta.

A demokraták elnökjelöltje úgy véli, hogy az elnök „kudarcot vallott a nemzet iránti legalapvetőbb kötelességében, abban, hogy megvédje Amerikát”. Ez szerinte „megbocsáthatatlan”.

A 77 éves politikus már elnöksége első napjára „országos stratégiát” ígért. Hangsúlyozta a munkahelyteremtés fontosságát és a szerinte megosztott ország egyesítését. Leszögezte, hogy azokért is keményen fog dolgozni, akik nem őt támogatják.

https://www.instagram.com/p/CEIvBl3hRLj/

Beszéde előtt az elnökjelöltségért versenyben volt egykori riválisai – például Andrew Yang, Pete Buttigieg és Michael Bloomberg -, valamint a Demokrata Párt ismert személyiségei – köztük Keisha Lance Bottoms atlantai polgármester, Tammy Duckworth szenátor, vagy Cory Booker szenátor – méltatták Joe Bident.

A szervezők hosszú filmet állítottak össze a politikus több évtizedes karrierjéről. A Julia Louis-Dreyfus színésznő vezette rendezvény után Biden és felesége mellett megjelent Kamala Harris alelnökjelölt és a férje is. A konvenció a Biden háza előtti tűzijátékkal zárult.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »