Ázsia jól járna, ha Biden győzne az amerikai elnökválasztáson

A Nomura CNBC-nek nyilatkozó elemzője, Rob Subbaraman szerint amennyiben Joe Biden demokrata párti elnökjelölt nyeri a november elején esedékes amerikai elnökválasztást, ez áldás lehet Ázsia számára.

“Egy esetleges Biden-elnökség sokkal kevésbé bizonytalan politikai döntéshozatalt és külpolitikát eredményezne. Donald Trump vezetése alatt a szövetségek kiépítése nagyon hiányzott az amerikai diplomáciából, ezért úgy gondolom, egy Biden-vezette Egyesült Államok általánosságban kedvezőbb lenne a régió számára” – magyarázta a szakértő.

Bár Subbaraman szerint Biden Kínával szemben “keményen fellépne” – és nem csupán a kereskedelem kapcsán, hanem több más kérdésben szintúgy -, a volt amerikai alelnök összességében “pozitív változást jelentene a világ többi része szempontjából”.

Az USA és Kína kapcsolatai jelentősen megromlottak Trump elnöksége alatt, lévén számos kérdésben összecsaptak: a kereskedelmi viszálytól kezdve a kínai tech-társaságokkal kapcsolatos amerikai nemzetbiztonsági aggodalmakon át a legutóbbi vitákig – azaz a koronavírus eredetéig és Hongkong autonómiájáig.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek