A költségvetésen bukhat el az izraeli nagykoalíció

Az izraeli pénzügyminisztérium költségvetési ügyekért és állampapír-kibocsátásokért felelős vezető tisztségviselője, Roni Hizkijja bejelentette közeli távozását, miközben a költségvetés elkészítésének késedelme újabb előrehozott választásokkal fenyeget – jelentette hétfőn az izraeli média.

Hizkijjának jelentős szerepe van az ország költségvetésének elkészítésében, s önkéntes távozása a Globes című helyi gazdasági lap szerint újabb előrehozott választások közeledtére figyelmeztet.

A Háárec című újság szerint Hizkijja azért nyújtotta be lemondását, mert “elege van”. A pénzügyminisztérium egyik tisztségviselője úgy nyilatkozott a lapnak, hogy nem látják a “büdzsé-saga” végét, és ebbe fáradt bele a tárca vezető tisztségviselője.

A katonai rádió esti műsorában megszólaltatott gazdasági szakember szerint Hizkijjának a politikai vezetőkkel szembeni bizalmatlanságát jelzi, hogy megbízatásának január 1-jei lejárta előtt, az új költségvetés elfogadása után, de legkésőbb október végén elhagyja a minisztériumot.

A Háárec értesülése szerint jelenleg nem dolgoznak a pénzügyi szakemberek a büdzsé összeállításán, pedig ha az nem születik meg augusztus 25-ig, akkor az izraeli törvények szerint automatikusan, további döntések nélkül ki kell tűzni a következő előrehozott választások időpontját, várhatóan már idén novemberre.

Izraelben háromszor tartottak előrehozott választást az elmúlt 15 hónapban: 2019 áprilisában és szeptemberében, majd 2020 márciusában. A Benjámin Netanjahu vezette jobboldali-vallásos tömb egyik alkalommal sem szerezte meg a 120 parlamenti hely többségét, de az ellenzéket vezető Beni Ganznak sem volt többsége a kormányalakításhoz az ellenzék megosztottsága miatt. Idén a tavaszi választások után Ganz megszegte legfőbb választási ígéretét, és koalícióra lépett – a korrupciós ügyekben eljárás alá vont – Netanjahuval.

Megalakult a nagykoalíciós kormány Izraelben

A költségvetés azért nem készül, mert a koalíciós partnerek mindeddig nem állapodtak meg arról, hogy egy- vagy kétéves időszakra alkossák-e meg a terveket. A Kék-fehér párt élén álló Beni Ganz ragaszkodik a koalíciós megállapodásban meghatározott kétéves változathoz, különösen mert az első évből már csak 3 hónap maradt hátra. Ezzel a Kék-fehér megpróbálja biztosítani a kormány egyben maradását egészen 2021 végéig, a következő költségvetési vitáig.

A Likudot vezető Benjámin Netanjahu miniszterelnök viszont egyéves büdzsét szeretne, külön 2020-ra és külön 2021-re, a 13-as televízió politikai szakértői szerint azért, hogy az idei év végén, a 2021-es költségvetés vitáinál kiléphessen az egységkormányból, és jövő tavasszal választásokat tartsanak. Ezeken ugyanis számításai szerint a koronavírus-válság lecsengése után többséget szerezhet a jobboldali-vallásos pártok tömbje.

A múlt héten az izraeli médiában több olyan írás is megjelent, amelyek Netanjahuhoz közeli forrásokra hivatkozva azt állították, hogy a kormányfő már hamarabb, novemberben előrehozott választásokat szeretne, s azért ragaszkodik a kétéves költségvetéshez, mert akkor a koalíciós megállapodás felrúgása nélkül már idén újra választásokat tarthatnak. Ezt az állítást a miniszterelnök múlt heti televíziós beszédében visszautasította.

A 13-as tévé szerint Ganzot megpróbálják meggyőzni pártjának politikusai, hogy fogadja el az idei, egyelőre csak három hónapra szóló változatot, miután a Kék-fehér népszerűsége olyan mértékben zuhant a közvélemény-kutatások szerint, hogy az sem biztos, hogy eléri a választási küszöböt a következő választásokon. Ganz viszont egyelőre ragaszkodik a koalíciós megállapodáshoz.

A közszolgálati rádió szerint a Kék-fehér politikusai azon is dolgoznak, hogy megszavazzanak egy olyan törvényt, amely elhalasztaná a büdzsé elfogadásának jelenlegi, augusztus végi határidejét. Ebben segítségükre lennének az ultraortodox pártok, ugyanis ők különösen érdekeltek a költségvetés létrehozásában, hogy finanszírozni tudják vallási intézményeiket.

A katonai rádió szerint Netanjahu elsősorban azért elégedetlen az egységkormánnyal, mert az igazságügyi tárca a Kék-fehér kezében van, s Avi Niszenkorn igazságügyminiszter rendre megvédi a legfőbb ügyészt és az igazságszolgáltatás Likud által támadott más képviselőit.

Nemcsak a költségvetési vita segítségével alakulhat új kormány Izraelben a Kék-fehér nélkül: noha a koalíciós megállapodás szerint az egyezmény felrúgása esetén egyik párt vezetőjét sem választhatja meg miniszterelnöknek a jelenlegi izraeli parlament, a kneszet, ennek áthidalására a tévé szerint egy hétre megválasztanák a Likud egyik politikusát, aki ellen később bizalmatlansági indítványt szavaznának meg a képviselők, majd egy hét elteltével ismét Benjámin Netanjahu venné át a kormányrudat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »