Megalakult a nagykoalíciós kormány Izraelben

Felesküdött Izrael harmincötödik, Benjámin Netanjahu ötödik kormánya – jelentette a helyi média vasárnap.

Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz „csereminiszterelnök” kormányukat bemutató beszédeit számos alkalommal félbeszakították az ellenzéki képviselők Netanjahu korrupciós ügyeire emlékeztető közbeszólásaikkal.

Netanjahu a 12-es kereskedelmi televízió egyenes adásában közvetített beszédében ismertette minisztereinek névsorát, amely meglepetésre 19 nevet tartalmazott, miközben a Kék-fehér párt nevében Ganz csak 15 minisztert nevezett ki. Ezzel megváltozott a koalíciós megállapodásban született „paritás elve”, a koalíciós szövetség szerint ugyanis az egymást váltó kormányfőknek egyenlő számú minisztériumot kellett volna létrehozniuk.

Netanjahu beszédében hangsúlyozta, hogy szerinte még ez a hatalmas kormány is olcsóbb, mint ha egy újabb, negyedik választást rendeznének, és szólt a nyárra ígért ciszjordániai annektálásról is, miközben Ganz nem említette ezt a lépést. Ganz elsősorban azt taglalta, hogy a koronavírus-járvány-válság közepette nem volt más választása, mint belépni a Netanjahu vezette kormányba, hogy elkerülje az újabb, negyedik előrehozott választásokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A kormányt összesen 35 minisztérium alkotja; ez Izrael történetének legnagyobb létszámú kabinetje. A politikusok miniszteri székekhez juttatása érdekében számos minisztériumot ketté vagy háromfelé osztottak, hogy minden miniszterjelöltnek jusson hivatali teendő. Így például az oktatási minisztérium hatásköréből kikerült a felsőoktatás ügye, önálló lett a vízügyek ellenőrzése, illetve a belbiztonsági minisztériumból kiszervezték a „közösségfejlesztés és támogatás” kérdéskörét. Ez utóbbi hivatalt Orly Levi-Abukszisz kapta Benjámin Netanjahutól. A politikus a választásokon a baloldali pártszövetség egyik képviselőjelöltje volt, majd a törvényhozásba bejutva kivált a baloldalból, belépett a jobboldali tömbbe, és Netanjahu kormányalakítását támogatta.

Beni Ganznak egyelőre csak tizenöt minisztere lesz, ugyanis mindeddig nem talált senkit a kisebbségi tárca élére, ahová nem zsidó, hanem lehetőleg arab politikust – vagy közéleti szereplőt – keres.

Az új kormányt a kneszet képviselői 73-46 arányban megszavazták. Ezután Jarív Levin volt turisztikai minisztert, Netanjahu jobbkezét, megválasztották a kneszet új elnökévé. Levin a feladatot ideiglenesen viselő Ganzot követi ebben a székben.

Az új kormány miniszterelnöke 2021. november 17-ig Benjámin Netanjahu, majd ekkortól másfél évig Beni Ganz lesz, aki addig védelmi miniszterként dolgozik. A Likud vezető politikusai közül Jiszráel Kac pénzügy-, Joáv Ganat oktatási, Juli Edelstein egészségügyi, Amír Ohana pedig belbiztonsági miniszter lett. A Kék-fehér pártból külügyminiszter lesz Gabi Askenázi, igazságügyi miniszter pedig Avi Neszenkorn. A Kék-fehérből kivált, önállósodott, kétszemélyes frakcióban politizáló Joáz Handel lesz a hírközlési miniszter. A vallásos szefárd Sasz párt kapta a belügyet Arije Derivel, és a vallásos askenázik párté a lakhatási tárca Jákov Licman révén. Amír Perec, a Munkapárt vezetője gazdasági, valamint a párt Icik Smuli nevű politikusa népjóléti miniszter lesz.

https://www.instagram.com/p/CAS8aXapXBX/

Az ellenzék meglehetősen heterogén: soraiban ülnek a telepeseket képviselő jobboldali Jobbra párt, Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű jobboldali nacionalista pártjának, a kettészakadt centrista Kék-fehér egyik felének, a Jaír Lapíd vezette Van Jövőnek (Jes Atid) és a Móse Jaalon vezette hazafias Telem nevű pártnak a képviselői, valamint az arab pártok Közös listájának honatyái is.

Az új kormány megszavazásának és esketésének idején a kisvállalkozók képviselői – arcukon disznóorral – a kneszet előtt tüntettek: így tiltakoztak a járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetben megszülető hatalmas kormányzat ellen.

Izraelt 508 napig korlátozott jogkörű átmeneti kormány vezette, miután sem a tavaly áprilisi, sem a szeptemberi választások után nem tudott egy politikus sem kormányt alakítani a kneszet többségének maga mögé állításával. A március 2-ai, harmadik választás után Beni Ganz megszegte legfőbb választási ígéretét, és koalícióra lépett a korrupciós ügyekben vádlottá lett Netanjahuval, akinek május 24-én kezdődik meg bírósági pere Jeruzsálemben.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »