Az izraeli gazdaságot sem kíméli a koronavírus

A koronavírus-járvány következtében meredeken visszaesett az izraeli gazdaság teljesítménye az első negyedévben.

Az izraeli statisztikai hivatal által hétfőn kiadott adatok szerint Izrael hazai összterméke (GDP) 7,1 százalékos évesített ütemben csökkent január-márciusban, ami 1995 óta a legrosszabb érték. Utoljára 2012-ben fordult elő, hogy az izraeli gazdaság nem növekedett, hanem mérséklődött. A tavalyi utolsó negyedévben még 4,6 százalékkal nőtt, az egész évet tekintve pedig 2,8 százalékkal gyarapodott a bruttó hazai termék.

Az idei első negyedévben a magánfogyasztás 20,3 százalékkal, a kormányzati kiadások 10,3 százalékkal, míg a bruttó állóeszköz-felhalmozás 17,3 százalékkal csökkent. Az áruk és szolgáltatások exportja 5,9 százalékkal, importja pedig 27,5 százalékkal zuhant január-márciusban.

Az izraeli jegybank hétfőn nem változtatott az alapkamat 0,1 százalékos szintjén, és jelezte, hogy számításai szerint a gazdaság a korábban vártnál kevésbé sínyli meg a koronavírus-járványt.

Új előrejelzése szerint a központi bank azzal számol, hogy a gazdaság teljesítménye idén 4,5 százakkal csökken, jövőre pedig 6,8 százalékkal emelkedik. Áprilisban még 5,3 százalékos visszaesést várt az idei évre, a jövő évre pedig 8,7 százalékos bővülést prognosztizált.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »