Az USA és az EU csalódott a Hagia Sophia mecsetté alakítása miatt

Washington „csalódott” az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítása miatt – hangoztatta Morgan Ortagus, az amerikai külügyminisztérium szóvivője pénteken kiadott közleményében.

„Csalódottak vagyunk a török kormány döntése miatt, amellyel megváltoztatta a Hagia Sophia státuszát” – olvasható a közleményben. Morgan Ortagus mindazonáltal leszögezte: az amerikai kormányzat „tudomásul veszi a török kormány azon kötelezettségvállalását, hogy minden látogató számára garantálja a belépést” a mecsetté alakított egykori székesegyházba.

A Hagia Sophia 1935 óta múzeum volt. Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt, de Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át.

A 20. században Musztafa Kemal Atatürk, a világi Törökország megteremtője múzeummá alakíttatta át. Egy konzervatív egyesület azonban 2016-ban pert indított annak érdekében, hogy a bíróság mondja ki semmisnek azt az 1934. november 24-i minisztertanácsi döntést, amely a Hagia Sophia múzeummá alakításáról rendelkezett.

Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken már be is jelentette, hogy az első muszlim imát július 24-én tartják a Hagia Sophiában.

https://www.instagram.com/p/CCfdVOuHyFQ/

A Hagia Sophiának meg kell őriznie jelenlegi semleges státusát, minden más rendelkezés Isztambul toleranciáját és nyitottságát ásná alá – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos az Európai Parlament pénteki plenáris ülésén, azzal kapcsolatban, hogy a török vezetés az épületet ismét mecsetté alakítja.

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője péntek este kiadott közleményében sajnálatosnak nevezte a török Államtanács (Danistay) aznap megszületett határozatát, amellyel – mint a főképviselő fogalmazott – „megsemmisíti a modern Törökország mérföldkőnek számító döntéseit”, valamint Recep Tayyip Erdogan azon döntését is, hogy a múzeumként szolgáló, egykori székesegyházat a vallási ügyekért felelős hatóság irányítása alá helyezi.

Borrell aláhúzta, a Hagia Sophia jelentős szimbolikus, történelmi és egyetemes értékkel bír. Az ENSZ Civilizációk Szövetsége (United Nations Alliance of Civilizations, UNAOC) nevű szervezetének alapító tagjaként Törökország elkötelezte magát a vallásközi és a kultúrák közötti párbeszéd, valamint a tolerancia és a békés egymás mellett élés előmozdítása mellett – emlékeztetett a főképviselő.

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »